Gulášek mistra řeznického – zabijačkový guláš

Ne všichni máme možnost být při zabijačce, natož ochutnat všechny ty dobroty, které se při zabijačce konzumují. Na prejty, tlačenky a ovary se jistě všichni těší, podle zkušeností však králem zabijačky bývá guláš mistra řezníka, guláš zabijačkový. Budeme ho vařit hodně pomaloučku polehoučku, aby se všechny vůně použitého masa a koření náležitě provázaly.

Ingredience
  • 750 g vepřového plecka
  • 300 g bůčku (laloku)
  • 500 g směsi vepřových vnitřností (ledvinka, játra, slezina, srdce)
  • 4 velké cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 5 stroužků česneku
  • kmín
  • mletý pepř
  • mletý zázvor
  • 1 – 2 lžíce polohrubé mouky
  • vývar na podlití
  • sůl

Maso a vnitřnosti očistíme, otřeme vlhkou utěrkou a nakrájíme na kostky cca 3 x 3 cm. V kastrolu rozpálíme sádlo a dozlatova na něm osmažíme nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájené maso a vnitřnosti, kmín, mletou papriku, pepř a zázvor, trochu podlijeme vývarem, zamícháme, přiklopíme poklicí a pomalu pod poklicí dusíme. Během dušení mícháme a podle potřeby podléváme vývarem. Měkké maso necháme vysmahnout, vmícháme mouku, přidáme utřený česnek, osolíme, přilijeme vývar a pod poklicí povaříme 2 – 3 minuty.

Vhodnou přílohou je chléb.

Miroslava Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko