Had či mor? Co dalo vzniknout sušickému Andělíčku dodnes nevíme

24. listopad 2020

Kaple Anděla Strážce je oficiální název tohoto místa. V Sušici a okolí mu však nikdo neřekne jinak, než Andělíček. Místo leží 550 metrů nad mořem a vedou sem dvě přístupové cesty. Buďto je možné vydat se po schodišti o 148 schodech, a nebo lesní cestou, kudy vede zelená turistická značka. Podél této trasy byla v roce 2010 vytvořena křížová cesta.

Areál nabízí návštěvníkům k nahlédnutí střední kapli a také kaple boční

Vznik místa se datuje do 17. století, kdy byla roku 1683 vysvěcena prostřední kaple. Roku 1735 byly postaveny i boční kaple a ambity. To, proč Andělíček vůbec vznikl, není dodnes tak úplně jasné. Traduje se zde pověst o malém chlapci, kterého měl uštknout had. Údajně však včas zasáhl Anděl Strážce, který se zjevil a had následně zmizel. Další možností, proč byla Kaple Anděla Strážce postavena, může být i vyjádření vděku za to, že město Sušici během 17. století tolik nepoznamenala morová epidemie, která se zde tehdy vyskytla.

„Areál z dálky vypadá větší, než je ve skutečnosti. Je to zhruba čtvercový půdorys, 40x40 metrů. Uprostřed je travnatá plocha a přímo uprostřed je kaple z roku 1936, na místě původní kaple,“ popsal Čeněk Šebesta ze skupiny Přátelé Andělíčku. Boční kaple jsou pak zasvěceny různým světcům. Pokud budete mít štěstí a dostanete se na Andělíček v době, kdy je přístupný návštěvníkům také zevnitř, budete mít dokonce možnost zazvonit si na zvon.

Ideální místo na procházky

A i když se na místo vypravíte třeba v době, kdy bude areál s kaplemi uzamčen, není důvod k zoufání. Andělíček má své kouzlo také zvenčí, kdy je možné projít si jej kolem dokola a pokochat se nádhernými výhledy do kraje. Například Sušici tady budete mít jako na dlani.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio