Hana Lounová: Dneska slunce nevycházej

3. listopad 2022

Jedním z vynikajících českých textařů byl Petr Rada. Jeho nejznámější písní je Modlitba pro Martu, která z Marty Kubišové učinila symbol okupace. K hitům, které se hrají dodnes, patří i píseň Čekej a neplakej.

Psával jeden text za den, někdy i víc. Těžiště jeho práce totiž bylo v divadelních a televizních inscenacích. Řeč je o českém textaři Petru Radovi, který se narodil v Praze v roce 1932. Studoval gymnázium, po dvou letech ale studium přerušil, prošel devíti profesemi a z nich poslední byla kulturní referent v zotavovně ROH v Harachově. Jako textař a spisovatel se živil od roku 1960, a to ve svobodném povolání.

Spolupracoval s divadly a literárními kabarety a později i s televizí. V roce 1968 zvítězil na festivale Bratislavská lyra s písničkou Cesta. O devět let později odešel do exilu, 10 let žil v Austrálii, kde se nejprve živil krumpáčem a po večerech myl v české restauraci nádobí a po roce pracoval jako vydavatel a redaktor krajanských novin Hlasy Čechů a Slováků. Do Prahy se vrátil v roce 1990. Po návratu z emigrace o něm napsal napsal spisovatel Arnošt Tabášek knihu Cesta k modlitbě aneb textař Petr Rada vypráví.

Petr Rada napsal tisíce textů, připomeňme si ty nejznámější – Modlitba pro Martu, Svět je místo k radování, Bráním se dojetí, Tak prázdná, Temný stín, Hledej k mému srdci klíč nebo Čekej a neplakej. Se skladatelem Jaromírem Klepířem napsal i píseň Dneska slunce nevycházej.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.