Hejtman Plzeňského kraje nebude znovu kandidovat

14. leden 2008
Tento pořad

Hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann (ODS) nebude v letošních krajských volbách na tento post znovu kandidovat. Oznámil to dnes novinářům. Zimmermann byl zvolen hejtmanem hned po vzniku krajů, na podzim 2000. Už při svém nástupu do funkce uvedl, že by podle něj výkonné politické funkce měly být omezeny jen na dvě funkční období.

Třiačtyřicetiletý lékař řekl, že jeho případná opakovaná kandidatura nemá ve vedení plzeňské ODS takovou podporu, aby mu umožňovala se o funkci opakovaně ucházet.

V Plzni se teprve rozjíždějí primární volby ODS, nekonalo se zatím ani setkání Zimmermannovy domovské stranické organizace. Celou kandidátku pro Plzeňský kraj bude krajská ODS schvalovat až na konci února.

Z jiných stran mají jasno o lídrovi zatím jen lidovci, kteří opět na první místo zvolili náměstka hejtmana Václava Červeného. ČSSD bude kandidátku schvalovat o víkendu. Jako o možném lídrovi se hovoří například o bývalé ministryni zdravotnictví Miladě Emmerové. Zimmermann se podle svých slov nebude ucházet ani o místo v krajském zastupitelstvu. Je ale ochoten uvažovat o případné kandidatuře v evropských volbách. Nyní hodlá kraj až do nástupu nového vedení dál vést, co bude dál, se rozmyslí.

Krajský úřad Plzeň

Zimmermann nechtěl jmenovat nikoho, koho by si na svém místě hejtmana v případě volebního úspěchu ODS přál vidět.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio