Henleinovi padl do oka Manský dvůr u Velké Hleďsebe. I odsud řídil obsazení Sudet po Mnichovské zradě

29. září 2018
Publicistika

Čtyři evropské země v čele s fašistickým Německem se 29. září roku 1938 rozhodly obětovat české pohraničí. Stalo se tak týden po všeobecné mobilizaci. Na tehdejší pohnutou dobu vzpomíná historik Zdeněk Buchtele

Co se dělo dál? 1. října roku 1938 už byly vojáci z hranic zpátky. Do týdne západočeským pohraničím pochodovali němečtí vojáci. Obsazením Sudet, tedy českého pohraničí s většinou německy mluvící obyvatelstvem, fašistické zlo v Evropě neustalo, jak se mocnosti, které podepsaly Mnichovskou dohodu, domnívali. Právě naopak.

Zabíráním Sudet byl Adolfem Hitlerem pověřený Konrád Henlein – již v roli říšského komisaře pro Sudetoněmecká území. Hlavním městem Sudet se stal Liberec, odkud také Konrád Henlein pocházel. Henlein byl spoluzodpovědný za rozvrat demokratických principů a za vypuknutí jedné z největších válek ve světových dějinách.

Jak vzpomíná regionální historik Zdeněk Buchtele, krátce po obsazení Sudet a vzniku Protektorátu Čechy a Morava, si Konrád Henlein vyhlédl Manský dvůr u Velké Hleďsebe na Mariánskolázeňsku. Sem také záhy přestěhoval svoji rodinu. Jaká byla atmosféra po podpisu takzvané Mnichovské dohody, zrušení mobilizace a stažení vojenských záloh zpět do vnitrozemí? I o tom si poslechněte v reportáži Pavla Hally.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.