Herci Jindřichu Mošnovi bude věnována stálá výstava v Dobřívi

13. květen 2005

Herci Jindřichu Mošnovi (1837 až 1911) bude věnovaná nová stálá expozice, která bude otevřena ve Staré hospodě v Dobřívi na Rokycansku. Mošna do hospody často jezdíval, protože odtud pocházela jeho manželka. Výstava bude zahájena při Hamernickém dnu v sobotu 21. května.

Ředitelka rokycanského muzea Miroslava Šandová uvedla, že původní expozici poničily v roce 1997 záplavy. Před dalšími povodněmi v roce 2002 se sice podařilo výstavu včas přemístit, ale v samotné hospodě byl metr vody. Trvalo dlouho, než se dala do pořádku. Nyní je výstava nejen obnovená, ale ještě doplněna dalšími exponáty. Návštěvníky například bude vítat Mošnova figurína v životní velikosti.

Logo

Mošna se narodil v roce 1837 v Praze. Svou divadelní dráhu začal u kočovné divadelní společnosti. V roce 1864 začal působit v pražském Prozatímním divadle, o 20 let později přešel do Národního divadla, kde hrál až do smrti v roce 1911. Je nejznámější jako komediální herec, ale ztvárnil i řadu dramatických rolí.

Stará hospoda v Dobřívi je umístěna naproti unikátnímu vodnímu hamru, který je nejvýznamnější technickou památkou svého druhu v republice. Spravuje ho rokycanské muzeum. Jednou ročně pořádá Hamernický den. Kováři předvádějí práce na hamru a učni kovářského řemesla měří svůj um v soutěži.

Logo
Spustit audio