Historické dekorace si mohli lidé vyrobit na adventních dílnách v Národopisném muzeu

10. prosinec 2020 08:30, aktualizováno

Vyrobit si krále nebo ježka z jablka a sušeného ovoce, vánoční ozdoby z ovčí vlny nebo se naučit vyšívat šupinou mohli zájemci na adventních dílnách v Národopisném muzeu Plzeňska.

Adventní dílny v Národopisném muzeu Plzeňska

Na jednom ze stanovišť adventních dílen v Národopisném muzeu v Plzni se vyráběly zvykoslovné předměty spojené s adventem. „Jednalo se o dekorace ale současně s tím i dárky dětem. Základem bylo především jablíčko, které bylo nějakým způsobem nazdobené,“ řekl Michal Chmelenský ze Západočeského muzea v Plzni. Maminky tyto ozdoby připravovaly jako dekoraci na vánoční stoly a děti poté mohly ujídat sušené dobroty.

Zájemci se mohli naučit také techniku vyšívání rybí šupinou. Šupiny je nutné jednu po druhé očistit, namočit v octové vodě, poté vyprat a vylisovat. „Šupina je poměrně tvrdá a nejde prošít jehlou čili si musíme každou šupinku prorazit šídlem, korálek ji potom ozdobí. Dělali to tak i tehdy, aby to šití bylo hezčí,“ vysvětlila lektorka Alena Leščinská.

Adventní dílny v Národopisném muzeu Plzeňska

Na nádvoří se snažili lektoři přiblížit výrobu dřevěného šindele, což byla střešní krytina. „Je potřeba si ze špalku naštípat do takové hvězdice polotovar,“ popsal Michal Chmelenský. Na šindelářském dědku se poté dřevo uhlazovalo do požadovaného tvaru.

Bylo možné si vyzkoušet i techniku plstění ovčí příze a vyrobit si tak krásné ozdoby např. na vánoční stromeček. Na kolovratu se nejdříve spředla příze, tedy vlna, která byla vypraná. Ta se poté česala na tradičních kramplích a následně se pomocí speciální plstící jehly vlna vpichovala do formiček.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio