Hit Šlapací kolo je starý už 50 let

Ani se nechce věřit, že píseň Šlapací kolo byla natočena už před padesáti lety. Jako první ji slyšeli návštěvníci jednoho pražského baru a z jejich reakcí bylo jasné, že od textaře Karla Šípa to byl zásah do černého.

Píseň o šlapacím kole u nás hrála v roce 1971 skupina Faraon, kterou o rok dříve založil Karel Šíp. Chtěl, aby hrála líbivou, nesložitou hudbu plnou hravosti a dobré pohody. Hrávala sice především v barech, ale zůstalo po ní několik hitů, třeba Holubí dům, Dráty pletací, René, já a Rudolf nebo Šlapací kolo.

Karel Šíp tehdy kdesi zaslechl píseň, která se mu líbila, sehnal její originál a otextoval ho. V jednom pražském baru ji večer zkusili hostům zahrát a pak ji na jejich přání přidali ještě sedmkrát. Skupina Faraon tedy tuto píseň natočila a stal se z ní hit. Jmenuje se Šlapací kolo a stala se vůbec první vydanou skladbou, kterou otextoval budoucí textařský hitmaker Karel Šíp. Jen za rok 1972 se singlu prodalo přes sto tisíc kusů.

Původně ji natočila australská skupina The Mixtures pod názvem Pushbike Song neboli Píseň o šlapadle, která s ním 14 dní vedla australskou hitparádu.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.