Hlásiče kouře jsou levné krabičky, které dokážou zabránit katastrofám

19. prosinec 2019 14:30

Malý velký zachránce, tak mluví hasiči o kouřových hlásičích. V obchodech běžně dostupné krabičky mohou podle hasičů zabránit požárům domácností a zachránit životy i majetek. Když už přece jen začne byt hořet, mohou snížit škody.

Hasiči v Plzeňském kraji na hlásiče kouře upozorňují právě teď před Vánocemi, kdy lidem doma ve větší míře hoří svíčky a brzy se rozzáří vánoční stromky.

Hlásič koupíte i v hobbymarketu

„Autonomní hlásič kouře je relativně jednoduché a laciné zařízení, které vám může zachránit nejen majetek ale i život. Stojí několik stokorun,“ řekl Petr Poncar, mluvčí Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje. Hlásič se dá se koupit ve specializovaných obchodech s hasičskou technikou, také v hobbymarketech, občas ho mají i v běžných diskontních prodejnách.

„Vyhláška z roku 2008 říká, že domy kolaudované od června 2008 hlásiči musí být vybaveny. My doporučujeme, aby se ho lidé domů dali, i když to pro ně není povinné,“ dodal Petr Poncar. „Levnější hlásiče se spustí už i při větším množství obyčejné páry z vaření. Ale jinak se to aktivuje, když dojde k hoření. Třeba, když se spálí potraviny na plotně nebo v troubě,“ popsal.

K požárům dochází často v době, kdy lidé spí. Kouř, byť je štiplavý, lidi probudit nemusí. Hlásič reaguje na přítomnost kouře s mnohem větším předstihem než je schopen člověk.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio