Hledal místo k bydlení, vybral si rozhlednu

21. září 2020

Rozhledna Krkavec na stejnojmenném vrchu se nachází jen několik kilometrů severně od Plzně. Za dobu své existence vystřídala několik majitelů. V současné době ji provozuje mladý majitel Ota Zach, který se místo snaží využít nejen z turistického, ale i z kulturního hlediska.

Rozhledna Krkavec jistě není Plzeňanům a obyvatelům okolních obcí neznámá. Stačí nasednout na tramvaj číslo 4, nechat se odvézt na Košutku a dále pěšky pokračovat po turistických značkách až k rozhledně. Nebo sem návštěvníci mohou zavítat také za pomoci automobilu, kterým se dostanou přímo pod rozhlednu. Na vrchol kamenné rozhledny vede celkem 98 schodů a výhled z ní stojí za to. Je možné se pokochat jak z nižšího, tak z vyššího ochozu, na který se zájemci dostanou po žebříku.

Několik posledních měsíců se snaží koupit rozhlednu na Krkavci Ota Zach: "Hledal jsem místo k bydlení, něco na samotě, větší rodinný dům, a jediná možnost tady v okolí byla tahle. Tak jsem si to pronajmul a místo mě natolik zaujalo, že jsem se rozhodl, že ho koupím." V těsné blízkosti kamenné rozhledny se nachází také vysílač, který si někteří turisté pletou se samotnou rozhlednou a snaží se na něj dostat.

Jak bylo, je a bude

Rozhledna Krkavec zde stojí od roku 1900, přičemž veřejnosti byla otevřena na jaře roku 1901. Klub českých turistů a vojáci se zde střídali jakožto majitelé až do roku 1989. Klub českých turistů místo poté bohužel neufinancoval, proto byla rozhledna nabídnuta k prodeji. A její další osud už známe. V současné době zde Ota Zach provozuje kavárnu, pořádá různé kulturní akce a plánuje zde pořádat také svatby s možností noclehu. Již teď zde funguje speciální autobus, takzvaný Krkabus, který vozí účastníky kulturních akcí zpět k jejich domovům: "Chceme tím zamezit, aby se podnapilí návštěvníci našich akcí toulali po lesích a chceme, aby se mohli dostat domů," upřesnil Zach.

Spustit audio