Věž Horního hradu se kdysi zřítila. Dnes se z ní však můžete bezpečně rozhlížet

5. listopad 2021

Horní hrad, neboli Hauenštejn, se nachází v Karlovarském kraji nedaleko Stráže nad Ohří. Veřejnosti je přístupný po celý rok a je možné se na něm dokonce ubytovat. Opravdu pozoruhodná je mimo jiné také zdejší hradní věž.

Hradní věž

„Díváme se na dvoje hory – jedny jsou Doupovské a druhé Krušné,“ popsal obecně výhled z věže hradní pán a majitel hradu Pavel Palacký. Dále je z hradní věže možno spatřit například nedalekou kapli sv. Archanděla Michaela, která je postavena na původních základech obranné hlásky. „Kaple korunuje naši botanickou zahradu a arboretum, dvouhektarové krásné místo plné kytiček a stromů,“ dodal Palacký.

Věž se nachází v nejstarší části hradního areálu: „Jedná se o středověkou hradní obrannou věž. Co se stáří týče, udáváme rok 1253, čili byla pravděpodobně postavena během vlády Přemysla Otakara II. na ochranu důlních děl a kupeckých stezek, a také proti vlivu Sasů,“ sdělil hradní pán, který dále pokračoval: „Věž má 78 schodů a kdysi byla o 6 metrů nižší, takže měřila zhruba 12 metrů. Předpokládáme, že pod ní byl nějaký dřevěný palác, ale jeho stopy archeologové nenašli.“

„Když jsme započali rekonstrukci hradu v říjnu roku 2000, tak rok a půl poté se nám stalo, že nám horní polovina věže, takže čtvrtina celého jejího objemu spadla dolů do údolí. Do části věže pršelo, desítky let se tam rozpínal a mizel led, čili se věž poškodila. Zvenku to však vidět nebylo, a tak jedné zimní noci roku 2002 nám ujela horní polovina věže dolů a roztříštila se o skály,“ popsal hrůzné okamžiky majitel hradu. Vzápětí však dodal: „Naštěstí se nikomu nic nestalo. Hrad byl v té době ostatně v rekonstrukci. Tehdy ještě bez elektřiny a vody jsme se vrhli do práce, vzbudilo to velký ohlas mezi veřejností a jezdily nám pomáhat brigády studentů i dospělých. Stal se zázrak a nakonec jsme dokázali věž otevřít jako plně zpřístupněnou, s novým schodištěm, opraveným pláštěm a stabilizovanou.“

Hrad nabízí mnoho. „Nabízíme k prohlídce pětipalácový hradní areál s desítkami obnovených komnat se spoustou výstav a tematických okruhů, strašidelné sklepení pro děti, nabízíme také ubytování včetně stravování a dále zde máme například dvoukilometrový park se značenou trasou,“ vyjmenoval Pavel Palacký.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio