Hnačov je připraven na nápor turistů. Vyšší spotřebu vody pomohou řešit i dříve vyřazené zdroje

9. červenec 2023 15:05, aktualizováno

Napadlo vás někdy, jak to asi dělají obce, ve kterých je jen několik obyvatel, ale díky turistickému ruchu se během sezóny zaplní lidmi? Jak tyto velké výkyvy zvládají obecní studny a vrty a jak si s tím pak poradí třeba čistírna odpadních vod?

Kemp Hnačov na Klatovsku

Začaly prázdniny a doba dovolených. A zatímco městská sídliště se pomalu vylidňují, jiná místa se naopak ocitají pod náporem turistů. Návštěvníky vyhledávané obce pak třeba řeší velké výkyvy odběrů vody a případně kapacitu čistírny odpadních vod. Hnačov na Klatovsku s necelou stovkou obyvatel a velkým kempem si s tím ale poradil.

„Kapacita našich chat je 130 lůžek, k tomu máme 70 elektrických přípojek pro karavany a podobně. Co se týče míst pro stany, zde mluvíme o stovkách,“ uvedla recepční Veronika Přerostová.

V sezóně se zde tedy protočí opravdu velké množství lidí, což má pochopitelně vliv na spotřebu vody. Hnačov je ale na sezónní nápor připraven. Má například vlastní čistírnu odpadních vod. „Už v době své výstavby byla dimenzována tak, aby zvládla příval turistů. Naopak jsme měli dříve problém s tím, čím ji zásobovat přes zimu. Ale i to už jsme vyřešili – domluvili jsme zdarma vývozy jímky pro každého, kdo by dle spádovosti mohl potenciálně znečistit rybník,“ popisuje starosta Hnačova Jiří Šebesta.

Starosta Hnačova Jiří Šebesta

Co se týče vody, kemp využívá vlastní vrty a studny, z nichž se dá před sezónou postupně napustit i bazén. Během sezóny už ale zdroje narážely na své limity. Proto byly letos posíleny. „Měli jsme zdroj užitkové vody pro staré sociální zařízení. Ten se ale pak se zbudováním vlastních studen vyřadil. Nyní jsme zdroj nicméně obnovili a slouží pro užitkovou vodu na toalety. Je to letošní novinka a zatím funguje dobře,“ vysvětluje starosta.

Obec do budoucna uvažuje o výstavbě dalších nových chatek s vlastním sociálním zařízením. I toto navýšení kapacit by měly vodní zdroje a čistírna odpadních vod zvládnout.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio