Hnědé žampiony s vepřovým masem
podle našeho kolegy Jiřího Šobra.
Suroviny na 4 porce:
- 0,5 kg hnědých žampionů (můžete použít i jiné houby)
- 1 kg vepřového masa (krkovici, plec nebo kýtu – doporučuji prošpikovat dobrou slaninou)
- 2 cibule
- houbové koření
- koření gyros
- smetana
- sůl
- pepř
- drcený kmín
Postup:
Maso očistíme, osolíme, opepříme a potřeme kořením, které jsme před tím rozmíchali v oleji a necháme minimálně 12 hodin odležet v lednici
Poznámka: Pozor na koření gyros, aby vše „nepřeválcovalo“. Můžete přidat i najemno nakrájenou cibuli.
Odleželé maso podlijeme a pečeme přibližně 90 minut při teplotě 160° C. Nezapomeneme podlévat!
Mezitím očistíme houby a nakrájíme je na větší kousky.
Maso otočíme, přidáme houby, znovu podlijeme a pečeme při stejné teplotě dalších 30 minut.
Zkusíme, jestli je maso měkké, k houbám přidáme trochu drceného kmínu a zalijeme je kelímkem 30 procentní smetany. Můžete přilít i trochu vody. Až se maso bude rozpadat a houby budou měkké, ale ne rozvařené, jsme hotovi.
Maso vyjmeme. Omáčku s houbami můžete zředit další smetanou nebo nastavit vývarem. Podle chuti zahustíme.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.