Hnědé žampiony s vepřovým masem

podle našeho kolegy Jiřího Šobra.

Suroviny na 4 porce:

  • 0,5 kg hnědých žampionů (můžete použít i jiné houby)
  • 1 kg vepřového masa (krkovici, plec nebo kýtu – doporučuji prošpikovat dobrou slaninou)
  • 2 cibule
  • houbové koření
  • koření gyros
  • smetana
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín

Postup:

Maso očistíme, osolíme, opepříme a potřeme kořením, které jsme před tím rozmíchali v oleji a necháme minimálně 12 hodin odležet v lednici

Poznámka: Pozor na koření gyros, aby vše „nepřeválcovalo“. Můžete přidat i najemno nakrájenou cibuli.

Odleželé maso podlijeme a pečeme přibližně 90 minut při teplotě 160° C. Nezapomeneme podlévat!

Mezitím očistíme houby a nakrájíme je na větší kousky.

Maso otočíme, přidáme houby, znovu podlijeme a pečeme při stejné teplotě dalších 30 minut.

Zkusíme, jestli je maso měkké, k houbám přidáme trochu drceného kmínu a zalijeme je kelímkem 30 procentní smetany. Můžete přilít i trochu vody. Až se maso bude rozpadat a houby budou měkké, ale ne rozvařené, jsme hotovi.

Maso vyjmeme. Omáčku s houbami můžete zředit další smetanou nebo nastavit vývarem. Podle chuti zahustíme.

Podáváme s houskovým knedlíkem.

autor: Jiří Šobr

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.