Horečka sobotní noci

V těchto Hvězdách, hitech, legendách vám Zdeněk Raboch prozradí, jací muzikanti měli největší radost, když se 15. února 1979 rozdávaly ceny Grammy.

Světelný parket, barevné reflektory, stroboskopy a další vymoženosti elektroniky určené pro zábavní průmysl. K tomu hudba s výrazným tanečním nábojem, většinou komponovaná právě pro tyto účely. To byly kulisy atmosféry tanečních klubů, které v 70. letech 20. století rostly jako houby po dešti u nás i ve světě. Nazývaly se zkrátka diskotéky.

Právě do těchto prostor se celý týden, kdy pracoval v obchodě s barvami, těšil Tony Manero ve filmu Horečka sobotní noci. Zahrál ho John Travolta a jeho taneční výkony nebyly rozhodně špatné.

Děj filmu asi neokouzlí náročného diváka, co ale rozhodně v nejlepším slova smyslu zaujalo, byla hudba sourozenců Gibbových, tedy skupiny Bee Gees. Kdo znal jejich repertoár obsahující melodické písničky typu Worlds, Massachusetts nebo To Love Some body zjistil, že Bee Gees oblékli zbrusu nový hudební kabát a zahájili novou kapitolu své umělecké kariéry.

Film měl premiéru 7. prosince 1977 a za necelý týden se skladba How Deep Is Your love ocitla na prvním místě. Dvojalbum Saturday Night Fever se na nejvyšší pozici vyšplhalo v lednu a trůnilo tam až do července.

Když se 15. února 1979 udílely ceny Grammy, získalo cenu za nejlepší LP roku. A Bee Gees byli vyhodnoceni jako nejlepší skupina.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.