Hory v Plzeňském i Karlovarském kraji lákají lyžaře a běžkaře. Nabízí pro ně skvělé podmínky

4. únor 2017

Letošní zima už nám ukázala snad všechny své tváře. Byly vánice, třeskuté mrazy, zažili jsme bílou tmu, smog i azurové počasí na horách. Ještě v živé paměti máme většinou nepříjemné bruslení na ledovce. Zima se už vyřádila, někteří lyžaři a běžkaři na své zimní radovánky teprve čekají. Hlavně ti mladší, které v dalších týdnech čekají jarní prázdniny. Vlekaři, obsluhy lanovek nebo řidiči rolb jsou proto v plné pohotovosti.

Poslechněte si reportáž

I když šly teploty před víkendem nahoru, ve skiareálech v Plzeňském kraji jsou hodně dobré sněhové podmínky. Většina středisek prý takovou zimu už pár let nepamatuje. Na Železnorudsku se lyžuje prakticky ve všech areálech. Špičák má na svazích až metr sněhu, až osmdesát čísel hlásí z areálů Nad nádražím a Belveder. Příjemné svezení slibuje i areálu Alpalouka.

V provozu je i sousední areál Hořec, a to od pondělí do neděle. V sobotu tam jezdí lyžařské školy. „Máme tady jeden vlek o délce přibližně 250 až 300 metrů a lyžařské podmínky jsou v tuto chvíli vynikající,“ uvedl Martin Mráz.

Upravený svah mají i v Kocourově u Klatov, v Nýrsku, v Nezdicích nebo v Kašperkách a také v Hartmanicích, jak hlásí z tamního areálu František Šimek: „V areálu je sněhu dostatek. Vlek běží od 9 do 16 hodin. Ve středu, v pátek a sobotu je navíc večerní lyžování.“

Tachovsko i Domažlicko

Lyžaři nebudou zahálet ani v Českém lese, jede areál Přimda na Tachovsku. Tam je podle Josefa Langmajera přibližně 33 centimetrů sněhu.

Kdo se chystá na běžky, užije si také. Déšť sice stopám moc neprospěl, mohou být namrzlé. Kde to šlo, tam je ale upravili. Na Šumavě jsou stopy projeté i v okolí Hartmanic.

„Trasy jsou rozdílné. Pokud popojedete na Prášilsko, kde jsou stopy čerstvě upravené a nabízí se mnoho kombinací i na jiné oblasti,“ říká Markéta Šmídová z tamního infocentra. Stopy jsou připravené třeba i na Modravsku a desítky kilometrů tras čekají na běžkaře kolem Železné Rudy nebo na Kvildsku. Stopy jsou upravené i na Domažlicku v Českém lese kolem Capartic a Čerchova.

Sněhová nadílka je i v Karlovarském kraji

Na hřebenech Krušných hor leží přes metr vysoká sněhová pokrývka, a těží z toho všechna velká střediska zimních sportů, jako například Klínovec nebo areály Neklid a Novako na Božím Daru.

Na plno v regionu jedou i příměstské skiareály. Skvělé podmínky jsou třeba v Aši, kde jsou v provozu nejen tři sjezdové, ale také běžecké tratě, včetně osvětleného 1 km dlouhého oválu. Výborné podmínky panují i nad Mariánskými Lázněmi, kde se lyžuje zhruba na metrové sněhové pokrývce na sjezdovkách Krakonoška a Slalomák.

Na lyžaře se těší také menší sjezdové areály na Kraslicku a to jak sjezdové tak i běžecké tratě. Otevřeno mají také sjezdovky v Nových Hamrech a v Perninku. V provozu bude o víkendu kompletní krušnohorská lyžařská magistrála a desítky kilometrů běžeckých stop ve Slavkovském lese.

autoři: zdt , lum
Spustit audio