Hospic svatého Lazara v Plzni plánuje stěhování, stavbu nového domu může podpořit kdokoliv

10. květen 2023 20:31, aktualizováno

Hospic svatého Lazara v Plzni se chce přestěhovat. Připravuje stavbu zcela nového domu za zhruba 400 milionů korun. A peníze shání i od dárců.

Zařízení už dvacet pět let poskytuje lůžkovou hospicovou péči pro celý Plzeňský kraj, dále domácí hospicovou péči a podpůrnou a paliativní ambulanci. Aktuálně využívá nevyhovující prostory v městské budově na Slovanech. Kolem se hromadí odpadky a překážejí auta, chybí parkovací místa, okolí je velmi neutěšené.

To by se ale mělo změnit. V plánu je vybudovat nový objekt za 400 milionů korun. „Jednáme s městem Plzeň, které nám nabídlo některé pozemky. Zatím nejperspektivněji se jeví dvůr v Liticích. Všechno je v jednání, ale tato adresa se zdá nejpravděpodobnější. Věřím, že i my dokážeme Liticím něco přinést, už proto, že budova, kterou plánujeme, je opravdu nádherná,“ říká Viktor Glier, který má v hospici na starost PR a fundraising.

Podpořit stavbu může úplně každý. „Už se podařilo vybrat více než 150 tisíc korun, to je úžasné,“ raduje se Viktor Glier.

Nová budova hospice by mohla být hotova už v roce 2026. Do té doby bude zařízení sloužit ve stávajících prostorách.

autoři: Jakub Kabourek , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související