Houbaři v Plzeňském kraji bědují nad suchem, z lesa se vracejí s poloprázdnými košíky

25. září 2021

Růst hub se odvíjí od množství srážek, při sběru bychom podle mykologa Zdeňka Hájka mohli být úspěšní na Domažlicku. Oproti tomu na Plzeňsku nebo Šumavě si na houbařské žně musíme počkat.

Předseda Mykologického klubu Plzeň Zdeněk Hájek dále představuje vzácnější druhy hub kuřátek. Na vápenitých půdách rostou kuřátka květáková, zlatá nebo lososová. Všechna jsou nejedlá, ale pěkná na pohled. V blízkosti Plzně mykolog našel kuřátka načervenalá.

Hříva černého vraníka, tak Číňané přezdívají rdesnu mnohokvětému. Bylinkářka a pěstitelka bylin a drobného ovoce Štěpánka Janoutová vypráví bajku s tím spojenou a vyjmenovává léčivé účinky rdesna. Jak rdesno pěstovat v našich podmínkách, hrozí mu nějaké choroby a škůdci, můžeme si rostlinu namnožit? A které části se zpracovávají pro podpůrnou bylinnou léčbu?

Seznamte se s chovatelkou s velkou láskou ke zvířatům, přesněji ke kozám. Má k tomu i jméno, aby všechno kolem sebe milovala - Líba Lásková. Na samotě u lesa v Zíchově u Kolovče bylo trochu smutno, tak si paní Líba pořídila nejdřív ještě jedno miminko, pak první kozu, druhou kozu, kozla Tondu. A dnes už ví, že udělala dobře.

Zveme na Svatováclavské kování 25. 9. na Vodním hamru v Dobřívě, na Festival ptactva na Anenských rybnících u Plané 2. 10., na Den místní potraviny se zabijačkovými hody 2. 10. ve skanzenu v Chanovicích, na Výstavu hub 4. a 5. 10. v Plzni a na Ovocnářský den 9. 10. v Horní Bělé.

Proutěný věnec na dveře nebo balkón si můžete vyrobit podle návodu lektorky výtvarných technik Lenky Kohoutové. Využijete plody podzimu a další přírodniny, ale také už nepotřebnou prasklou žárovku klasického hruškovitého tvaru. Dobrým nápadem na podzimní dekoraci je i osázení vydlabaných dýní netřesky nebo vřesem.

Mleté maso lze označit jako Popelku mezi masy, mnozí je odstrkují a přitom v našem jídelníčku dokáže zazářit. Jak vyzdvihuje Martin Havlík, učitel odborných předmětů Hotelové školy v Plzni U Borského parku a šéfkuchař Gourmet klubu Bezejmenná u Plzně, variant úpravy mletého masa se nabízí velké množství.

Mátu a meduňku suší v troubě jedna z našich posluchaček. Má ale problém, bylinky vždycky ztmavnou a ona neví, jestli jsou pak použitelné. Bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová radí mátu a meduňku sušit při mírné teplotě a co nejkratší dobu, v tom případě si bez ohledu na barvu zachovají cenné silice.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio