Houby rostou, ale jen někde. Přesto jsou houbařů plné lesy

18. srpen 2023 15:19, aktualizováno

Houbaření je českým národním sportem. Letos jsme si ale museli na tuto oblíbenou disciplínu počkat déle než v minulých letech, kdy sezóna začínala už v červenci.

Posun sezóny způsobilo sucho. „Předpokládali jsme, vzhledem k poměrně dlouhému a studenému jaru, že období hub začne dobře. Ale pak přišla sucha a houby měsíc a půl vůbec nerostly,“ uvedl mykolog Martin Bartůšek.

Toto někdo zanechal v lese...

V Plzeňském kraji nacházejí houbaři první úlovky až v těchto dnech. Napomohl tomu deštivý začátek srpna. V lesích na Rokycansku vyrazily jako první hřiby smrkové, objevují se i křemenáče a pečárky. Zatím tam lidé houby spíš hledají, než sbírají, rostou totiž jen na některých místech. Už se ale najdou plochy, kde je úroda opravdu velká.

Že houbařská sezóna začíná, je znát i na vjezdech do lesů, kde nyní parkuje jedno auto vedle druhého. Hajný Jaroslav Kadlec z toho ale radost nemá. „Auta dost často blokují příjezdové cesty do lesa a to je problém. Spousta lidí si neuvědomuje, že například odvozní souprava na dřevo má 25 metrů a neotočí se jako osobní auto.“ Mnohem hůře pak dopadá, když se do lesa nedostanou hasiči nebo sanitka.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio