Hovězí závitky v pikantní omáčce

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Podle Mirky Kuntzmannové

Suroviny:

4 plátky zadního hovězího masa po cca 120 g
1 cibule
4 plátky šunky
hořčice
kapary
1 lžička barevného pepře
worcesterská omáčka
1 bobkový list
1 lžíce hladké mouky
sůl
3 lžíce oleje
vývar na podlévání

Postup:

Plátky masa naklepeme, potřeme olejem a v chladu necháme alespoň jednu hodinu uležet. Potom je osolíme, potřeme hořčicí, poklademe plátky šunky, pevně svineme, spíchneme jehlami nebo párátky a obalíme v mouce.

Na rozpáleném oleji opečeme. Pak přidáme najemno nakrájenou cibuli, bobkový list, podlijeme vývarem, přiklopíme poklicí a dusíme. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem.

Měkké maso vyjmeme a odstraníme jehly nebo párátka. Omáčku přecedíme, přidáme do ní najemno pokrájené kapary, worcesterskou omáčku a celý pepř. Ještě krátce povaříme. Podáváme spolu se závitky, dušenou rýží, bramborovou kaší nebo s žemlovým nákypem. Vhodným doplňkem jsou saláty z čerstvé zeleniny.

Celková doba přípravy: cca 2 hodiny (bez doby potřebné k uležení).

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.