Hrad Krašov zaujme historií a uchvátí nádhernými výhledy

26. květen 2023

Naučná stezka Václava Tomeše je jednou z možností, jak se dostat ke zřícenině hradu Krašov nedaleko města Kralovice na severním Plzeňsku. Místo je to skutečně krásné – nabízí nádherné výhledy na řeku Berounku a okolní přírodu, ale i poznání.

Naučná stezka Václava Tomeše

Vznik hradu Krašov se datuje do roku 1232, kdy jej založil Dětřich, nebo také Jetřich Hroznata. „Ze začátku se jednalo o jednoduchý dvorec, následně gotický hrad a poté o krásný barokní zámek. Vlevo ihned za vstupem do hradu se v minulosti nacházela kaple sv. Ludmily s lavicemi a oltářem. Důležitá část každého hradu je obranná věž, z níž dnes vidíme zhruba 4 metry, ale bývala mnohem vyšší. V době ničení hradu byla uměle odstřelena,“ sdělil v úvodu přítel a znalec hradu a také příležitostný průvodce Karel Novák.

Na hlavním nádvoří hradu je krom posezení také několik staveb. Na jedné z nich si návštěvníci areálu prohlédnou zjednodušená schémata erbů jednotlivých majitelů hradu, později zámku. „Roku 1785 zde začal hospodařit stát a během 10 let byl hrad rozkraden, zničen a rozprodán,“ podotkl Karel Novák.

Hrad Krašov nabízí zájemcům po předchozí domluvě dokonce přenocování: „Nacházíme se v místnosti číslo 13, tak ji nazýváme, a je to jakási improvizovaná ubytovna, nebo řekněme přístřeší pro turisty, kteří mohou takto romanticky přenocovat na hradě,“ řekl místopředseda Spolku pro ochranu přírodní rezervace a hradu Krašova v Kralovicích Jakub Hendrich. Další možnost ubytování je pak v patře naproti Libušině vyhlídce, odkud jsou sice krásné výhledy, vstup sem je ale v současné době nebezpečný a místo chce opravit.

Schémata erbů majitelů hradu

Komentované prohlídky, které má často na starosti právě pan Karel Novák, bývají pouze občasné. Nejvíce jich proběhne během různých kulturních akcí, případně po objednání větších skupin. Na hrad je možné se podívat od dubna do října. Během letních prázdnin je hrad otevřen denně od 10 do 18 hodin včetně pondělí, v ostatních měsících spíše o víkendech, dle zájmu turistů, případně dle možností členů spolku.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio