Hrad Točník: Rudolf II. se tady údajně bál přenocovat

22. září 2023

Zřícenina hradu Točník se tyčí nad stejnojmennou obcí ve Středočeském kraji. Na dohled od hradu se pak nachází další zřícenina, a sice hradu Žebrák. Právě jeho vyhoření v roce 1395 se považuje za důvod vystavění Točníku králem Václavem IV.

V této posteli uhořela ve filmu Bathory Čachtická paní

„Je to takový poslední typ českých hradů z období na rozhraní renesance, který tvořil spíše jakési sídlo a rezidenci,“ uvedl kastelán hradů Točník a Žebrák Petr Zemánek. Hned u vstupu do hradu jsou z mostu k vidění medvědi – Martin a Agáta. Tyhle dva huňáče můžete navštěvovat na hradě po celý rok. Dále vás jistě krom zajímavého a legendami opředeného jezírka a samotného impozantního hradu jako takového zaujme brána vedoucí z prvního nádvoří na druhé: „Vidíme zde i západku na padací most, který tady byl, jelikož se zde nacházel suchý příkop. Můžete tady vidět stejné kamenické značky, jaké jsou i na Pražském hradě.

Erbenova první žena pocházela z nedalekého Žebráku

Díky Karlu Jaromíru Erbenovi víme, že přímo uvnitř této brány žil kolem roku 1841 válečný veterán z obce Točník s celou rodinou. Tento muž přišel o část nohy, a tato noha mu neustále hnisala. Lidé dole ve vsi se s ním tím pádem neradi setkávali, a tak jej izolovali na Točníku. Bydleli tedy v tomto prostoru a bránu měli rozdělenou na dvě patra, topili tady a tak podobně. Nebyl to prý jediný případ zde na hradě, podle Erbena tady byli ještě další. K. J. Erben byl s tímto krajem úzce spjatý, jelikož z nedalekého města Žebrák pocházela jeho první žena Barbora (Betynka) Mečířová,“ řekl kastelán.

Točník je členitý hrad s mnoha zajímavostmi. Najdete tady například hradní studnu z roku 1536. Ta byla původně 91 m hluboká, dnes je to o něco méně – cca 70 m. Nadále zde slouží jakožto cisterna.

Výhledy z hradu

V roce 1600 zde také přenocoval císař Rudolf II.: „V době morové rány v Praze se Rudolf II. s celým dvorem přesunul do Plzně. Po tři čtvrtě roce se císař vracel zpět, a v půli cesty měl strávit noc právě tady na hradě. Točník v té době musel být dokonce dovybaven nábytkem a tak dále, přesto je známo, že i když tady Rudolf II. přenocoval, tak nad ránem velmi rychle odjel pryč. Tradují se historky o tom, že se tady bál,“ sdělil Petr Zemánek.

Ráj filmařů

Hrad Točník má zajímavou historii, ale také současnost. Natáčela se zde řada filmů, a to jak tuzemských, tak zahraničních. Seznam těchto snímků naleznete v areálu hradu, případně můžete procházet hrad jako takový a pátrat po místech a zákoutích, která byla zvěčněna ve filmu, na vlastní pěst. Zmiňme například postel dodnes vystavenou na hradě, která „si zahrála“ ve snímku Mladý Ivanhoe a také Bathory: „Návštěvníci ji zřejmě budou znát z jedné z posledních scén filmu, kdy v ní Čachtická paní uhoří,“ upřesnil kastelán. Kupříkladu v konírně se točily scény filmu Zvoník od Matky boží, nebo třeba z filmu Příběh rytíře.

Spustit audio