Hrad Velhartice se chlubí unikátním gotickým kamenným mostem. Stojí na skále mezi dvěma věžemi

20. červenec 2023

Hrad Velhartice na Klatovsku v Plzeňském kraji tvoří společně s Rabím a Kašperkem takzvané Šumavské trojhradí. Památka je to významná a mezi turisty značně oblíbená. Turisté, kteří sem jednou zavítají, se rádi vracejí. Koneckonců, motto památky zní: Hrad, který vás mile překvapí.

Počátky hradu se datují do let 1290 až 1310. Mezi nejvýznamnější a zřejmě i nejznámější rody, které na hradě pobývaly, patřili Buškové z Velhartic. „Ti po tři generace sloužili na dvoře Karla IV., a to v poměrně důležitých funkcích,“ říká kastelán hradu Matěj Mejstřík.

Velhartice nabízejí dva prohlídkové okruhy. Jeden vede gotickým hradem a druhý zámkem. „Máme tady oboje a jsme za to rádi, jelikož někteří lidé chodí raději do zřícenin hradů a někdo má naopak zase rád zařízené interiéry s nábytkem, výmalbou a tak dále. A u nás najdou obojí,“ vysvětluje kastelán.

A pak je tu i okruh bez průvodce, kdy si návštěvníci mohou volně projít celý hradní areál, včetně bývalého hradního pivovaru. „To je taková mohutná dvouštítá stavba na dolním nádvoří, ve které se pravidelně konají různé interaktivní výstavy. V současné době zde máme výstavu o třicetileté válce.“

Kastelán Matěj Mejstřík na mostě mezi věžemi

Tři bratři nebo Černí andělé

Nejen zmíněný pivovar, ale i samotný hrad a jeho okolí si zahrály v nejednom filmu. „Tím posledním byla pohádka Tři bratři, kdy na Velharticích byla natočena téměř třetina celého filmu. Bohužel tam není jediný celkový záběr hradu, takže lidé, kteří to tu neznají, to na první pohled nepoznají. Ale natáčelo se hodně v hradním pivovaru a také ve skanzenu pod hradem,“ říká kastelán.

Dále se na Velharticích natáčel temný český seriál Černí andělé. „Díl, který se natáčel na Velharticích, se jmenoval Pokoj bez oken. Celá tato série je poněkud temnější,“ dodává Matěj Mejstřík.

Ikonický gotický kamenný most nemají nikde jinde na světě

Velhartickým unikátem a poznávacím znamením celého hradu je zdejší kamenný most. „Nikde jinde na světě neexistuje takovýto gotický kamenný most, který by byl postavený na suchu, na skále mezi dvěma věžemi. A navíc, ani na jednu z těchto věží ten most přímo nedosedá, je s nimi propojen jen padacími můstky, což mělo dřív svůj strategický význam,“ vysvětluje kastelán.

V přední věži, takzvané Putně, bývala v dobách třicetileté války hladomorna, jak potvrdil kastelán: „Uvádí se, že odtud po jejím skončení vyvezli několik vozů lidských kostí, takže to bylo nejspíš hojně využívané vězení.“

Spustit audio