Hradišťan: Studánka v lese

6. květen 2021

Kvalitní texty a emotivní muzika založená na melodice moravské lidové písně - to je kouzlo souboru Hradišťan. Svou tvorbou už dávno přerostl hranice žánru cimbálové muziky.

Album Studánko rubínko obsahuje 36 krásných písniček. Bylo natočeno pro děti a rodiče, kteří dosud nerezignovali na vztahy vycházející ze vzájemného kontaktu, vyprávění, zpívání a muzicírování. Podkladem tohoto alba je výbor textů Jiřiny Rákosníkové, která od roku 1992 pořádala pravidelná setkání s rodiči a dětmi pod názvem Hrajeme si u maminky, kterážto dala jméno první z jejích knih pro děti a také albu vynikajícího souboru Hradišťan s hudbou jeho houslisty, zpěváka a uměleckého vedoucího Jiřího Pavlici.

Na albu Studánko rubínka jsou písničky o jaru, přírodě, víle, studánkách a odrazech v jejich hladině, studánkách jako symbolech života a čistoty a úcty k nim. Způsob práce, dramaturgie a umělecká úroveň řadí Hradišťan k originálním a nezaměnitelným tělesům české i mezinárodní hudební scény. Vznikl společně s tanečním souborem v roce 1950 v Uherském Hradišti a hudba, kterou na album Studánka rubínka natočila, je stejně čistá jako pitná voda, která je jedním z největších bohatství naší planety. Není tedy divu, že Hradišťan koncertoval už na čtyřech kontinentech.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio