Hradlový most Rechle u Modravy se bude kvůli rekonstrukci zavírat

10. říjen 2021 16:58, aktualizováno

V havarijním stavu je hradlový most Rechle. Jeho rekonstrukce měla začít už v červenci, stále se ale odkládala. Nyní se bude most zavírat. Svou původní podobu si zachová i po rekonstrukci.

Už jen několik dní budou moci lidé přejít po hradlovém mostě Rechle nedaleko Modravy. Čeká ho totiž zásadní rekonstrukce. „Dřevěné konstrukce jsou staré dvacet let a za těch dvacet let konstrukce, která je plně ze smrkového dřeva, už dožila,“ uvedl mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Rekonstruovat se bude celá dřevěná mostní konstrukce od nosných prvků až po zábradlí. Začít se však mělo už v červenci. Firma ale měla problém s obstaráním potřebného materiálu pro rekonstrukci.

72 metrů dlouhý most je věrnou replikou původního mostu z počátku 18. století, který zachytával plavené dřevo a odkláněl ho do plavebního kanálu. Původně měla oprava mostu stát přes pět milionů korun. Cena však kvůli aktuálním okolnostem musela být o zhruba milion navýšena.

Zavřený bude jak most, tak parkoviště

Hradlový most Rechle je výchozím bodem na turistickou trasu podél Vchynicko-tetovského plavebního kanálu. Od 18. října bude uzavřen jak most, tak i parkoviště. Výchozí bod na trasu tak bude nyní z parkoviště na Rokytě, kde se turisté napojí na kanál a mohou dojít k hrázděnému mostu.

„Cesta bude průchozí až na Srní – Mechov. Od začátku plavebního kanálu bude vytyčena náhradní trasa na Vchynice-Tetov, Modravu nebo na Rokytu,“ uvedl strážce Národního parku Šumava Ondřej Drnovec. Další možností je obecní naučná stezka, která vede přímo při břehu až na Modravu.

„Nejbližší parkoviště jsou zhruba kilometr proti proudu Vydry na Modravě nebo kilometr a půl po proudu na Antýglu. Další je na Rokytě a pak až Srní,“ doplnil strážce Národního parku Šumava Petr Malinka. Hradlový most by měl být hotový do června příštího roku.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio