Hudební klub House of Blues slaví čtvrté narozeniny

12. leden 2007

Sedm stovek koncertů, z toho pětinu zahraničních, uspořádal plzeňský hudební klub House of Blues, který slaví (12.1.) čtvrté výročí. Náročná dramaturgie scény pro 250 lidí přivábila do Plzně špičky světového jazzu, blues i rockové muziky. Mezi interprety, kteří kultovní klub už několikrát vyprodali, patří američtí kytaristé Hiram Bullock a Henry McCullough, který spolupracoval například s Pink Floyd, Joe Cockerem, Paulem McCartneym a nahrál všechny party muzikálu Jesus Christ Superstar.

Podle majitele Gorana Stojiče je podobných klubů, které si udělaly v ČR jméno asi pět. Stojičmá sice nejraději blues a jazz, ale o své scéně tvrdí, že je "širokospektrální".

Logo

Další hvězdou byl americký saxofonista Eric Marienthal, baskytarista Steve Logen, známý od Arethy Franklin a Billyho Joela. Do Plzně dále zavítal americký bluesový hráč na foukací harmoniku Sugar Blue, který hrál s Rolling Stones, Bobem Dylanem a Rayem Charlesem. V "House" hrál také fenomenální jazzový kytarista z USA Mike Stern, černošská rocková kapela Lord Bishop, baskytarista Dough Wimbish z Living Colour. Z českých a slovenských osobností se v klubu pravidelně představují Dan Bárta, Peter Lipa, Vladimír Mišík, Jan Spálený a vyprodala ho Slovenka Jana Kirschner.

Klub pořádá pravidelné úterní jazzové jamy, kam je volný vstup. Na místní a méně náročné skupiny mají studenti vstup zdarma nebo za poloviční cenu.

Logo

Hudební klub House of Blues, který také pořádá nepravidelné výstavy, se nyní začne více orientovat na fotografie i obrazy. Nedávno se tam konala exhibice děl 13 mladých českých malířů. Na stěnách jsou nainstalovány nastavitelné lišty a jakoukoli výstavu prý tu uspořádají do hodiny. Na čtvrté výročí připravil klub výstavu 24 velkoformátových snímků plzeňského fotografa Davida Stacha, které zachycují koncerty v klubu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio