Huey Lewis and the News: If This Is It

5. červenec 2022

I když hudba skupiny Huey Lewis and the News byla slyšet ve známém filmu Návrat do budoucnosti, není u nás příliš známá.

Existují skupiny, které se nemohou pochlubit kdoví jakými prodejními úspěchy svých skladeb, neobvyklými hitparádovými úspěchy, nebo pověstí velkých experimentátorů. Ani tím, že jejich tvorba jim zaručuje pevné místo v hudebních análech. Navzdory tomu je mají rádi jak fanouškové nenáročné popové taneční hudby, tak ti, kdo o hudbu jeví hlubší zájem. Takových skupin je kupodivu dost.

Kapela Huey Lewis and the News je ze San Francisca, města opěvovaného v mnoha písničkách, knihách a filmech. Možná, že právě atmosféra tohoto města a vůbec celého státu California formovala hudbu, se kterou se proslavili. Bývá označována jako blue-eyed soul, new wave, power pop a jistě by se vešla i do jiných žánrových škatulek. Jednoduše by se dala nazvat pohodová muzika. Člověk by ale rozhodně neměl získat dojem, že se jedná o nějakou nenápaditou a tuctovou hudbu. Skupina prodala po celém světě miliony desek. LP desky Sports se jen ve Spojených státech prodalo 10 milionů. Heart of Rock 'n' Roll vyhrálo cenu Grammy za nejlepší video. Všech pět alb vydaných skupinou v letech 1982 až 1991 bylo certifikováno buď jako zlaté, platinové nebo multi-platinové.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.