Husova cesta mapuje poslední životní pouť mistra Jana Husa před upálením. Trasu dlouhou 800 km si můžete projít i vy

6. červenec 2024 11:30

Husova cesta je poutní dálková trasa pro nadšené turisty, kteří vezmou batoh na záda a jdou třeba i několik dnů v kuse. Cesta mapuje poslední životní pouť mistra Jana Husa před jeho upálením 6. července roku 1415. Vede z Prahy do Kostnice a je dlouhá zhruba 800 km.

Pamětní list

Z Betlémské kaple v Praze až do Hus-hausu v německé Kostnici je to sice dlouhá cesta, ale pokud máte rádi výšlapy a přitom chcete mít pocit bezpečí a jakéhosi komfortu, že vždy po určité době najdete během vašeho putování nocleh, případně zastávku, odkud se lze vrátit zase domů, je tahle trasa přesně pro vás: „Když připravujete cestu, kudy mají chodit lidé s batohem na zádech, tak je určitě kvůli tomu, že daná trasa vedla dříve někudy, kudy vede dneska dálnice, nepovedete po dálnici. Našim cílem je to, aby to bylo pro lidi příjemné, aby je nic po cestě neohrožovalo a aby měli hezké výhledy,“ uvedla Lenka Křížková z Destinační společnosti Český les.

A jak se dnes ví, kudy přesně vedly kroky Jana Husa? „My se můžeme jen domnívat. Historici se samozřejmě pokoušeli zmapovat celou trasu a navíc z německé části Jan Hus posílal dopisy a vedly tudy hlavní středověké zemské stezky. Jan Hus vyšel v říjnu 1414. Představa, že vyšel v létě a za chvíli ho upálili, je mylná. Jel z hradu Krakovec, který stojí přímo na hranici Plzeňského kraje, to znamená, že jistojistě projížděl severním Plzeňskem, okolím Kralovic, Mariánské Týnice, dále se nabízí Rabštejn, Manětín a Nečtiny, kudy naše trasa vede. Určitě se potom k hranicím přibližoval okolím Plané a Tachova,“ popsala Lenka Křížková, která pokračovala:

Nebyl to žádný atlet a nejspíš jel na voze

„On nejel sám, byla to větší skupina, doprovod s koňmi, povozy, tudíž nešli nějakými malými cestičkami v lesích, ale jeli po hlavních silnicích. Určitě se vezl. Podle všeho to zřejmě nebyl atlet a představa, že by do Kostnice došel pěšky, je samozřejmě iluzorní. Druhá věc je, že existují záznamy o tom kdy vyjeli a kdy dojeli, což se nedá pěšmo stihnout, a také se dá předpokládat, že Jan Hus nejel na koni, ale spíše na voze.“

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio