Hybohledy – to jsou bedýnky s loutkami, které si divák musí rozhýbat sám

8. květen 2019 11:00

Oslavy desátého výročí svého vzniku zahájilo Muzeum loutek v Plzni výstavou Hybohledy. Bedničky plné pohyblivých příběhů najdou lidé ve všech prostorách muzea.

První tajemnou bedničku uvidíte krátce po vstupu do muzea. Musíte si ji sami rozsvítit a postranní klikou rozhýbat. Právě jste narazili na první „hybohled“ řezbáře Pavla Macka. „Jakou technikou pracuji? Já jsem původně dřevorytec. Vytvářím ploché figurky a obarvím je. Pracuji podobnou technikou jako na svých dřevorytech,“ říká autor, který začal mechanické skříňky sestavovat už ve Francii, kde čtyřicet let žil. Název „hybohledy“ vymyslel jeho kamarád. „Na to, abych vymyslel české slovo, jsem po tolika letech ve Francii nebyl dost dobrý,“ vysvětluje Pavel Macek.

Hybohledy Pavla Macka najdou návštěvníci muzea rozeseté v expozici ve všech poschodích

Na výrobu některých dřevěných bedýnek recykluje autor staré poklopy od šicích strojů a další předměty. A témata jsou různá: diváci, ptáci, svatba, ale také třeba díla slavných malířů, třeba Marca Chagalla.

Jak Pavla Macka našla vedoucí Muzea loutek Markéta Formanová? „Pro nás ho objevil Matěj Forman, viděli jsme hybohledy na jeho výstavě. A hned jsme věděli, že je to něco pro nás. Je to, jako kdyby v muzeu teď hrálo dvacet pět divadel najednou,“ usmívá se Formanová.

Hybohledy Pavla Macka mohou vidět návštěvníci Muzea loutek do 31. října tohoto roku.

autor: Jana Kosová | zdroj: Český rozhlas Plzeň