I česká strana Šumavy chce nabídnout hypostezky

23. červen 2005

Desítky kilometrů koňských tras přes šumavské hraniční přechody Fleky-Hofberg a Prášily-Scheureck připravují české a německé příhraniční obce. Projekt, který podporuje Evropská unie ještě musejí schválit správy národních parků Šumava a Bavorský les a Chráněná krajinná oblast Šumava. Podle starosty Hartmanic na Klatovsku Jiřího Jukla, právě hypostezky v nabídce cestovního ruchu na Šumavě chybějí.

Starosta Hartmanic, stojící v čele iniciativy starostů, uvedl, že v obcích se počítá s vybudováním zázemí pro koně. Na vybraných farmách chovatelů budou ohrady pro koně putujících jezdců, kryté přístřešky a také stravovací, ubytovací a sociální zařízení Na každém záchytném místě hipotrasy bude informační tabule s mapou s vyznačeních dalších záchytných bodů.

Logo

Stezky na české straně budou propojeny s trasami v Dolním Bavorsku. Podle německé konzultantky Urschuly Lundqvist jsou pravidelně vydávány mapy hipotras s vyznačením farem a penzionů. Majitelé těchto zařízení se podílejí na financování projektu. V Bavorsku má většina lidí dost peněz na to, aby sama koně vlastnila a chovala. V Česku je tomu zatím naopak. Šumavští chovatelé koní a majitelé farem pro agroturistiku nabízejí pronajmutí koní na vyjížďku s doprovodem.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio