I vám jednou bylo sedmnáct

Václav Neckář měl všechny předpoklady pro svou dlouhou kariéru. Stal se fenoménem pro svou všestrannost, uměl se pohybovat v popu i rocku, v některých písních i ve westernu. A právě jedna taková nás zavede na Šumavu, kde s největší pravděpodobností vznikla. 

Často se vedou diskuse v křesťanských církvích, jaký je ten pravý den odpočinku. Většina církví, křesťanských spolků, světí neděli, jen malá hrstka sobotu. O sobotě se zpívá často, jsou tu písně jako Ó, neděle, ó soboty, Volná sobota s Richardem Adamem, Sobotní ráno pod peřinou od Oskara Petra, Herečka sobotní noci od Luboše Pospíšila, trampské Pravidelně v sobotu, Sobotní blues nebo moravské lidové Nechoď šohaj v sobotu a Sobotěnka ide.

Píseň Ze soboty na neděli nazpíval Václav Neckář v roce 1965. Stejně se jmenuje i český film z roku 1931, ten ale s touto písní vůbec nesouvisí. Napsali ji Mojmír Smékal a textař Ivo Fischer, který jezdil na svojí chalupu do Bohdašic u Dlouhé Vsi nedaleko Sušice a zdejší krajina ho inspirovala k nejednomu textu, třeba Jó, třešně zrály z roku 1964 pro Waldemara Matušku. Píseň Ze soboty na neděli má stejnou tématiku, tedy western. Název se vůbec neujal, i když se tato píseň stala velkým hitem. Lidé si ji přejmenovali na „I vám jednou bylo sedmnáct“, tak se s ní vraťme do roku 1965.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio