Irbisovo lovení může skončit nejen smrtí kořisti, ale i tou jeho

4. březen 2024
Mezi námi zvířaty

Levhart sněžný, nebo chcete-li irbis, je kočkovitá šelma pocházející z horských oblastí Asie. Prohlédnout si ji ale můžete i mnohem blíž, a to v plzeňské zoologické zahradě.

Levhart sněžný

Levhart sněžný získal název dle svého zbarvení, které je bílé a stříbrné. To vše souvisí s oblastmi, kde se ve volné přírodě běžně vyskytuje: „Žije ve velkých nadmořských výškách v Asii, kde jsou ledovce a sníh, a to v Himalájích. Horké letní dny tady v zoo ale snáší poměrně dobře. Pohybuje se až do 6 tisíc m n. m., ale i o tisíc metrů níže, takže se dobře přizpůsobuje. Je to chytrá kočka, která si umí najít krásný stín a chládek, kde horko dokáže přečkat,“ řekl chovatel velkých šelem v Zoologické a botanické zahradě města Plzně Karel Kuneš.

Levhart sněžný

„Ve volné přírodě se levhart živí převážně kozorožci a kozami, které se pohybují ve skalách. Tady v zoo dostávají také hovězí, králíky, divočáky a občas srny. Co se lovení týče, je toto zvíře zranitelné. Je sice ojedinělé, že se levhart při lovu zabije, ale v těchto výškách může spadnout z velké výšky společně s kořistí, do které je zakousnutý. Dochází tedy i k jeho zranění, případně smrti,“ sdělil chovatel.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.