Iveta Bartošová by dneska slavila 55. narozeniny

Trojnásobná Zlatá slavice Iveta Bartošová by dnes měla půlkulatiny. 29. dubna to bude už sedm let, co si bohužel vzala život.

O zpěvačce Ivetě Bartošové se mluvilo od jejích prvních krůčků na české scéně pop-music, tak raketový byl její nástup. Rodačka z Čeladné u Frýdku-Místku nevynechala už za gymnaziálních let snad žádnou z moravských talentových soutěží a tak se díky vyhledávači talentů Pavlovi Vaculíkovi dostala do nahrávacího studia.

Narodila se 8. dubna roku 1966, o 15 minut později než její dvojče Ivana, byla nejmladší ze třech dětí. Odmala hrála na klavír a na kytaru. Na profesionální dráhu ji přivedla spolupráce se zpěvákem Petrem Sepéšim, který se ovšem nedočkal jejich prvního společného alba Knoflíky lásky. Po jeho tragické smrti v červenci roku 1985 pokračovala Iveta Bartošová v nově vzniklé skupině Balet, kterou tehdy založil někdejší člen skupiny Olympic bubeník a zpěvák Petr Hejduk. Její dráhu sólové zpěvačky pak hlídal kapelník František Janeček a Iveta se za působení u jeho skupiny Kroky stala poprvé Zlatou slavicí. Bylo jí dvacet let.

Následovala spolupráce s orchestrem Ladislava Štaidla a zároveň umělecky nejlepší a snad i nejšťastnější období jejího života. V devadesátých létech zpívala a hrála v muzikálech. Získala tři Zlaté slavíky a pětkrát byla první v anketě TýTý. Přibližně od roku 2003 začíná její pomalý ústup ze slávy, částečně způsobený jejími skandály v osobním životě i nadměrnou konzumací alkoholu. Přesto stále zůstávala oblíbenou zpěvačkou se širokou posluchačskou podporou. Na své velké roky v českém šoubyznysu však už nenavázala. Talentovaná zpěvačka s hlasem jemným a křehkým jako její duše spáchala 29. dubna 2014 sebevraždu.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio