Jahelný závin s ořechovo mandlovou náplní
podle Josefa Jaroše, šéfkuchaře z Lázeňského domu v Konstantinových Lázních
Suroviny:
400 g jahelné mouky
1 vejce
20 g droždí
40 g cukru
60 g másla
200 ml mléka
1 kondenzované mléko
sůl
Na náplň:
100 g mandlí
100 g lískových ořechů
60 g medu
20 g vanilkového cukru
mletá skořice
Postup:
V míse si připravíme z droždí, mléka a lžičky cukru kvásek, který necháme vykynout. Do vzešlého kvásku zašleháme vejce, zbylý cukr, rozpuštěné máslo, sůl a postupně zapracujeme jahelnou mouku. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple kynout. Semeleme najemno mandle, ořechy a v míse je smícháme s medem, vanilkovým cukrem a skořicí. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozválíme na obdélník, který potřeme rovnoměrně náplní. Utvoříme roládu, přendáme ji na vymazaný plech a pod utěrkou necháme kynout 15 minut. Vykynulý závin potřeme kondenzovaným mlékem a pečeme nejprve při 200°C, když závin zrůžoví snížíme teplotu na 180°C a pečeme do zlatova 35 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.