Jak napomoci tomu, aby pes měl kvalitní a lesklou srst?

Přáním každého chovatele je zdravý pes se zdravou kůží a lesklou srstí. Jedno s druhým souvisí. Podle plzeňského veterináře Ladislava Kuncla se zdravotní stav vašeho psa odrazí na kvalitě jeho srsti.

Pes, krmení, domácí mazlíček, krmivo pro psy, granule, ilustrační foto

K tomu, abyste mohli být pyšní na zářící hedvábnou srst svého psa, můžete přispět také vy sami. Co neovlivníte, jsou jeho genetické dispozice. Ovlivnit ale můžete stravu. Ta je důležitá nejen pro srst, ale i pro celkovou kondici zvířete.

Vyvážená strava je základ

„Strava by měla být vyvážená a v případě potřeby obohacená o výživové doplňky. Optimální je krmit psa granulemi, pokud možno kvalitními. Nápadně levné granule není možné považovat za kvalitní,“ zdůrazňuje MVDr. Kuncl. Vylepšením může být přidání rybího nebo rostlinných olejů do krmiva, s množstvím to ale nepřehánějte, abyste pejskovi nezpůsobili zažívací potíže.

Psí koupel

Koupání psa

Při koupání je dobré vycházet z nastavení přírodou. Co je přirozené pro psa, mělo by být přirozené i pro jeho páníčka. „Vodou může psa umývat kdykoliv. Když bude pes běhat v přírodě a bude deštivé období, zmokne každý den,“ říká zvěrolékař. Doporučuje ale vyhýbat se čistě chemickým šamponům pro psy.

„Dneska je na trhu škála přípravků od těch nejméně škodících po ty, které nestojí za nic a ubližují kůži. Lepší jsou bylinkové, vyráběné pro takzvanou léčebnou dermatologii nebo léčebné koupele. Dokonce existují i ionizované koupele a speciální vířivky, které kůži pročistí,“ vyjmenovává možnosti šetrné péče o psí srst a kůži Ladislav Kuncl. 

Péče o srst (ilustrační foto)

Zejména dlouhosrsté psy je třeba pravidelně česat

Zanedbat nesmíte ani pročesávání srsti. Vděčný za tuto pozornost vám bude i krátkosrstý pes, nutností bez pardonu je to u dlouhosrstých plemen. Tady opět můžete využít různé oleje. „Jsou určené přímo na srst anebo ke vtírání do kůže,“ popisuje veterinář, „tyto oleje chlupy zvláční, oddělí od sebe a česání je pak pro psa méně nepříjemné a náročné. Patří sem norkový olej, ale jsou i další.“

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio