Jak se stavěly hrady? Dozvíme se v nové expozici Centra stavitelského dědictví v Plasích

V právě vznikající expozici Středověkých stavebních strojů, která se bude nacházet v Centru stavitelského dědictví v Plasích, návštěvníci zjistí, jak vznikaly prastaré stavby jako jsou katedrály a hrady.

V průmyslovém objektu z konce 19. století, který sloužil jako obrovská lednice, vzniká expozice, která bude prezentovat repliky gotického jeřábu nebo středověkého beranidla. Repliky jsou plně funkční a jejich autorem je Petr Růžička.

Expozice ukáže, jakými prostředky stavěli naši předci

Ve vedlejších prostorech expozice, v bývalém ležáckém sklepu Centra stavitelského dědictví, budou návštěvníkům stroje ukázány v praxi pomocí projekce. Centrum stavitelského dědictví v Plasích je součástí Národního technického muzea.

Prostor bývalé lednice v Centru stavitelského dědictví Plasy

U zahájení stavby expozice Středověkých stavebních strojů byl generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr. „Máme představu o tom, jak vypadají dnešní stroje, ale málokdo si uvědomí, že naši předci vše dělali na základě jednoduchých principů, protože neměli dnešní techniku,“ poznamenal.

Nová expozice přijde na zhruba 25 milionů korun, 85 procent peněz půjde z evropské dotace, zbytek zaplatí ministerstvo kultury. Stavba, které požehnal plzeňský biskup Tomáš Holub, potrvá zhruba rok, přístupná bude od příští turistické sezony.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio