Jak tam chodíte na záchod? Častý dotaz na přednáškách fenomenálního horolezce. Teď Radek Jaroš přijede besedovat do Plzně

2. březen 2015

„První expedice jsme neuměli organizovat - ani lidsky,“ přiznává muž, který loni úspěšnou Expedicí K2 zkompletoval výstupy na všechny osmitisícovky planety a završil dvě dekády od okamžiku, kdy vstoupil do Himaláje. Zatímco v minulosti se vracel klidně i o 11 kilo lehčí, loni naopak kilo přibral. I o tom přijede vyprávět na přednášku do Plzně.

Poté, co na pátý pokus zdolal K2 a získal tak „Korunu Himaláje“, si v základním táboře vychutnával úspěch a rozjímal nad svou dosavadní horolezeckou kariérou. Na hlavě královská koruna z plechovek od piva, v ústech vrcholový doutník. „Cigarety nekouřím vůbec. To mě přešlo naštěstí ve třetí třídě, když jsem potkal tátu. On byl vzpěrač a tenkrát se ještě nepsaly nápisy typu „KOUŘENÍ ŠKODÍ ZDRAVÍ“. Já to pochopil hned na svém těle, protože mi zmaloval zadek a hubu tak, že jsem poznal okamžitě, že kouření škodí zdraví. Už jsem se pak k cigaretám nevrátil.“

Radek Jaroš pár minut po návratu do základního tábora s „Korunou Himaláje“ vyrobenou ze 3 plechovek od piva

Pokořit hory? Ani náhohou

Hory přirovnává k ženám, proto je pro Radka Jaroše nemyslitelné chtít je pokořit. „Hory jsou krásné, nádherné, jsou různých tvarů, ale všechny jsou fantastické. Ani ženy nechceme pokořit, chceme s nimi souznít a společně vycházet,“ říká s tím, že kdyby se obrátilo počasí, přišly bouřky a laviny, hora by si s člověkem dokázala hravě poradit a pokořila by spíš ona jeho.

Z Himalájí se prý člověk vrací jiný. Jaký? Jak daleko jsou přípravy filmového dokumentu „Cesta vzhůru“, na který značnou měrou přispěli fanoušci? Jaké horolezecké výročí Radka Jaroše v nejbližších dnech čeká? Kolikrát už v extrémních výškách bez kyslíkových přístrojů čelil halucinacím? A jak tam tedy chodí na záchod? Nejen to si poslechněte v rozhovoru pod odkazem Přehrajte si celý příspěvek.

Na zbytek se přijďte zeptat sami. O Koruně Himaláje a Expedici K2 bude Radek Jaroš vyprávět v Měšťanské besedě v Plzni ve středu 4. března od 19 hodin.

Spustit audio