Jaké bude tříkrálové koledování? Připravují se různé varianty

27. prosinec 2020 10:00, aktualizováno

Jakou podobu bude mít nadcházející Tříkrálová sbírka, zatím není jasné. Kvůli nejisté epidemické situaci a rychle se měnícím protikoronavirovým opatřením Charita České republiky připravuje na 21. ročník v lednu tři scénáře.

Městská charita Plzeň má na lednové koledování v rámci Tříkrálové sbírky zatím o třetinu koledníků méně než na začátku letošního roku. Důvodem je strach z šíření nemoci covid 19. A nejistá je také podoba sbírky. Ve hře zůstává tradiční koledování i přesun veškerých aktivit do on-line prostředí. Na rozhodnutí, jestli v ulicích budeme na začátku roku potkávat Tři krále, si musíme ještě počkat.

Bude se moci zpívat?

Marie Laiblová ze Starého Plzence chodí na Tři krále koledovat už 20 let. „Stála jsem u zrodu té sbírky a pamatuji si, že tehdy byla velká zima,“ vzpomínala. Zrušení koledování v roce 2021 by ji mrzelo. „Je to specifické právě tím osobním kontaktem, lidé si na akci zvykli a požehnání přijímají s vděčností,“ popsala.

Podle koordinátorky Tříkrálové sbírky Diecézní charity Plzeň Evy Karasové se koledníci připravují na standardní koledu, další variantou je koledování za zpřísněných podmínek a poslední možností je koleda on-line. „Například se připravujeme na to, že se bude zpívat v roušce, nebo že si koledníci nahrají koledu a budou ji pouštět přes reproduktor z mobilního telefonu,“ uvedla.

Na Tříkrálovou sbírku se připravují také koledníci v Domažlicích. „Je potřeba vyprat a vyžehlit převleky, připravit tašky, cukříky a kalendáře a umýt kasičky,“ popsala tamní pracovnice charity Jitka Horalová.

Lednová sbírka potrvá tentokrát o týden déle, než je běžné, tedy od 1. do 24. ledna.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio