Jako v době baroka bude opět vypadat nebílovský zámecký park

6. červen 2022 19:49, aktualizováno

Mapa z poloviny 18. století se stala inspirací pro obnovu zahrady u Nebílovského zámku. Teď na místě pracuje stavební technika, v příští sezoně se otevře návštěvníkům.

Park u zámku v Nebílovech právě prochází náročnou obnovou. Do konce roku tady vznikne barokem inspirovaná zahrada s fontánou a altánem, která se od nové návštěvnické sezony otevře veřejnosti. „Vycházíme ze staré mapy velké dva krát tři metry. Zahrada je na ní znázorněna na čtyřcentimetrovém políčku, které jsme si zvětšili, a ukázaly se půdorysy záhonů. Vznikla nám logická skladba, které se držíme. I když minimalizujeme ornament, zachováváme barokní princip,“ popsal kastelán Milan Fiala.

„Na původním místě podle dohledaných kamenů vznikne replika barokní kašny. Fontána bude uprostřed čtvercové trávnaté plochy.  Stejné plochy tady budou zopakované dvakrát, oddělí je mlatové cestičky,“ prozradil architekt Jaromír Veselák. Dodal, že v novém altánu budou probíhat komorní koncerty nebo svatební obřady.

Investiční referent Národního památkového ústavu Vladimír Linda doplnil, že dotace na realizaci zámeckého parku pokryje 22 milionů.  „S vícepracemi se dostaneme na 28 milionů. V průběhu prací jsme totiž objevili barokní stoky, které odvádí vodu ze střech z celého objektu, a ty se musely opravit,“ upřesnil.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio