Jana Hoffmannová – operní zpěvačka v montérkách

7. prosinec 2015

Sama se s humorem sobě vlastním tituluje „Ferda Mravenec, práce všeho druhu“. V sobotu 12.12. ji můžete slyšet zpívat pro dětské odd. Nemocnice Cheb.

Maminka dvou draků

Jana Hoffmannová je momentálně na mateřské dovolené. Jako maminka dvou kluků ve věku 2 a 5 let si rozhodně nemůže stěžovat na nudu: „Já jsem ráda, že ty kluky mám, protože jsou to takoví draci a já jsem taky takovej uragán, takže prostě patříme k sobě a tvoříme ten skvělej tým.“

V úterý nejsem doma

Na práci toho má tahle maminka a operní zpěvačka opravdu hodně. Každé úterý vyučuje předškoláky a prvňáky na soukromé mezinárodní hudební škole International School of Music and Fine Arts, potom míří do tělocvičny, kde vypomáhá při sportovních trénincích malých dětí. Vystudovala totiž učitelství pro 1. stupeň základní školy s certifikátovým zaměřením na hudební a na tělesnou výchovu. Ke sportu má tedy blízko, potřebné vzdělání jí nechybí a když je nouze o trenéry, proč se nezapojit?

5 let učila matematiku na VŠ

Další výpomocí bylo vyučování matematiky na Pedagogické fakultě ZČU v Plzni. „Spousta hudebních skladatelů byla i výbornými matematiky, tak proč by zpěvačka opery nemohla učit třeba matematiku?“ směje se Jana Hoffmannová. Koneckonců z matematiky dělala diplomovou práci a státnici, takže po oslovení vedením fakulty celkem bez rozmýšlení kývla na souhlas. Osvědčila se, studenti prospívali a vyučování matematiky jí vydrželo celých 5 let.


Kde Janu Hoffmannovou uslyšíte?
Na benefičním koncertu pro dětské oddělení Nemocnice Cheb,
v Galerii výtvarného umění v Chebu
12. prosince 2015 v 18hodin.

Cesta k opeře

Dnes je členkou operního souboru plzeňského DJKT. Nabídka stálého angažmá přišla v roce 2004, už několik let předtím s divadlem spolupracovala. Vyzkoušela si činohru, prošla muzikálem (na svém kontě má i CD převážně muzikálových melodií), zakotvila v opeře. Balet prý už nepřidá: „Postava na to úplně není, rozsah taky ne, ale ráda tančím, to ano!“ konstatuje šibalsky. Od dubna 2016, po návratu z mateřské, budeme zase Janu Hoffmannovou na divadelních prknech vídat pravidelně.

Jana Hoffmannová

Stále vystupuje na koncertech

Z pěvecké formy nevyšla, průběžně zpívá na koncertech. Nejbližším bude už zmíněný benefiční koncert pro dětské odd. chebské nemocnice. Spolupráce s primářem Ondřejem Čapkem trvá několik let, Jana spolu s dalšími kolegy z branže už vyzpívala přístroj na měření CRP, přebalovací pulty a letos jsou na řadě 3 pulzní oxymetry. Koncert se koná v sobotu 12.12. od 18 hod. v GAVU v Chebu. O týden později, v sobotu 19.12., pak můžete Janu Hoffmannovou vidět a slyšet v jejím rodném Sokolově, kde v klášterním kostele sv. Antonína Paduánského v 19 hodin zazní „Česká mše vánoční“ Jakuba Jana Ryby.

Princezna v montérkách

Na koncertech vypadá jako princezna, má na to své lidi – o šaty se jí stará Lenka Svidenská,o vlasy Erik Urban. Její malé rošťáky to ale moc nezajímá, přestože hudební nadání podědili, mladší touží po kytaře, starší rád hraje na klavír. Nejraději ovšem jsou, když je maminka doma, nemusí vypadat jako princezna, klidně může mít na sobě třeba montérky. A že Jana Hoffmannová je také obléká: „Třeba vám vymaluju doma anebo nalepím stropnice nebo udělám jednoduché webové stránky,“ vypočítává své další schopnosti a činnosti.

Tatínek umí naprosto všechno

A hned spravedlivě doplňuje: „I tatínek umí naprosto všechno a řekla bych, že to umí ještě líp než já, takže se mám pořád od něj co učit. Ale díky němu, že mi pomáhá takhle i pohlídat ty kluky a všechno funguje tak, jak má, můžu zvládat všechny tyhle svoje záliby a aktivity.“ A svým zpěvem těšit ostatní a pomáhat jim... Na oba chystané koncerty vás Jana Hoffmannová srdečně zve.

Pozvánka na benefiční koncert
Spustit audio