Janek Ledecký slaví 60. narozeniny

27. červenec 2022

Známe ho jako zpěváka, autora muzikálů, skladatele, textaře, divadelního herce a také porotce show Tvoje tvář má známý hlas. Narodil se 27. července 1962.

Ve dvaceti letech byl přijat do vokálního septetu Jany Koubkové s názvem Horečka Band. Ve stejném roce začal vystupovat i s kapelou Žentour, která v tehdejší době objížděla kluby a malé koncertní sály. Vydržel v ní deset let a od roku 1992 je na vlastní noze.

Muzikantská kariéra Janka Ledeckého začala v době studií na pražské Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Žentouru vyšla v osmdesátých letech dvě alba, začátkem devadesátých let pak i deska Žentour 003, které se prodalo 150.000 kusů. Janek Ledecký je také autorem muzikálů Hamlet, Galileo a Vánoční zázrak. Když se Janek Ledecký vydal na sólovou dráhu, vydal album Na ptáky jsme krátký a bylo jasné, že na trhu je štika, album bylo velmi úspěšné. Ale také bolestivé, při natáčení videoklipu k písni Na ptáky jsme krátký se Janek Ledecký zřítil s padákem a kvůli zraněním nemohl hrát víc než půl roku na kytaru.

Janek Ledecký sice vystudoval právnickou fakultu, ale jako právník skončil tak, že rovnou ze státnic odjel se skupinou Žentour na Moravu na turné. Nikdy se pak už ani na vteřinu nevěnoval ničemu jinému než hudbě. Doktorát si dělal jen kvůli rodičům, kteří jeho rozhodnutí nesli dost těžce. Janek Ledecký podle svých slov pochopil, že život je příliš krátký na to, aby ho strávil činností, která ho nebaví. A to se snaží předávat i svým dětem. Podporuje je, aby dělaly, co je těší a neztrácely čas.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio