Játrová omáčka

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Retro recept podle paní Mirky

Suroviny :

150 g vepřových nebo drůbežích jater
1 cibule
40 g másla
40 g hladké mouky
cca 1 litr masového vývaru (lze ho připravit i z kostky)
špetka kmínu
majoránka podle chuti
worchesterová omáčka
sůl


Postup:

Očištěná játra zalijeme vývarem nebo vodou, do které jsme dali jednu bujónovou kostku, nesolíme. Přidáme kmín a pod poklicí pomalým varem uvaříme doměkka. Měkká játra vyjmeme, vývar procedíme a necháme ho prochladnout.
Na másle osmahneme najemno nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a připravíme světlou cibulovou jíšku, kterou za stálého míchání podléváme připraveným vývarem. Vzniklou omáčku osolíme, opeříme, přidáme majoránku a podle chuti worchesterovou omáčku. Uvařená játra rozemeleme na masovém strojku nebo nastrouháme. Vložíme je do omáčky a vše krátce provaříme.


Vhodná příloha:
Kynuté nebo houskové knedlíky, dušená rýže, event. těstoviny

Celková doba přípravy je cca 45 minut
4 porce

autor: posluchač