Je jedno, kolik máte let. Zveme vás do školy

Černošínské muzeum zve na poučnou výstavu pod názvem Škola - základ života. Velkou část výstavy přivezl Jiří Bízek z Bezdružic, několik exponátů zapůjčila také Základní škola v Černošíně a krásný slabikář z roku 1940 přinesla ukázat i černošínská Jiřina Křížová.

Výstava je rozdělena do šesti prosklených vitrín, kde najdete opravdu kde co. Je tam model srdce i lunochodu, magnety pro množiny, tovaryšský list a vysvědčení, najdete zde velké fotografie prezidentů, mapy, školní tabulky. Tomu všemu vévodí stará lavice s dírou na kalamáře, uzpůsobená tak, že žáci seděli na přední straně (před lavicí). Za lavicí byli žáci, co zase seděli na lavici svých spolužáků za zády. Nechybí ani staré aktovky, penály a další výbava, která patřila do aktovek.

Vycpaná veverka nebo počitadlo plné vlaštovek, to je první, co upoutá malé návštěvníky. Ale u dalších věcí už musí přemýšlet, co to je. Pak se zeptají rodičů. Hlavu jim plete třeba elektrická násobilka, která vyzývá děti k počítání a když zadají kontaktem správný výsledek, rozsvítí se světýlko. Také si rády sednou do lavice, ale smějí se tomu, že sedí tak trochu divně zády.

Neváhejte, běžte se do černošínského muzea také podívat a vytvořit si retro fotku. Výstava potrvá do 26. dubna.

Spustit audio