Je to výzva - staň se Patronem kluka z děcáku!

18. leden 2015

Čas od času médii a sociálními sítěmi proběhne výzva: hledají se patroni! Aktuálně pro dva kluky z dětského domova v Plané. Řada dospívajících kluků z dětských domovů na různých místech naší republiky už ale svého patrona má. A věřte – tohle partnerství změní život oběma.

Patron je jeden z důležitých projektů Ligy otevřených mužů a její partnerské organizace Múzy dětem. Klukům z dětských domovů pomáhá na jejich cestě k dospělosti. Díky patronům mají tihle kluci nejen parťáka pro nejrůznější aktivity, ale hlavně pozitivní mužský vzor, oporu a prostě někoho, s kým se dá mluvit úplně o všem. Anebo taky společně mlčet – i to patří do mužského světa.


Za svoji práci v projektu Patron jsem sklidil mnoho obdivných pohledů žen, a dokonce mnoho slov chvály a uznání od mužů. Jenže, chlapi, dokud to nevyzkoušíte, nepochopíte.

A co se od chlapů, kteří se rozhodnou stát se patronem, očekává? Především ochota věnovat konkrétnímu klukovi část svého volného času. Čas a pozornost je totiž to nejcennější, co v této souvislosti můžete nabídnout. Společný výlet do přírody? Pomoc s výběrem zaměstnání nebo bydlení? Trable s láskou? Patron je zkrátka ten, na koho se můžete s čímkoliv obrátit a spolehnout. Vidět se přitom můžete třeba jen jedenkrát nebo dvakrát za měsíc – řadu věcí totiž můžete kdykoliv „chlapsky pořešit“ i po telefonu nebo sociálních sítích. Víte o sobě a o svých světech – a to je nejdůležitější.

LOM - organizace pro muže, kteří o sobě přemýšlejí

Liga otevřených mužů (LOM) vznikla v roce 2006. Šíře jejího záběru vás při prvním seznámení možná zaskočí - s cílem co nejvíce zlepšit kvalitu života dnešních mužů se angažuje v různých oblastech. V řadě projektů propaguje aktivní otcovství, mužskou solidaritu, prevenci násilí na ženách a dětech, mužské zdraví, ale třeba i větší zastoupení mužů ve výchově a vzdělávání dětí. A rozhodě se jí daří - projektu Patron byla dokonce v loňském roce udělena cenu SozialMarie udělovaná rakouskou nadací Unruhe projektům, které využívají inovativní nápady k řešení sociálních problémů.

Patron Jan Voves se Štefanem ve Vídni při udílení cen SozialMarie v roce 2014

Kdo a jak se může stát Patronem? Mají v Lize otevřených mužů své místo i ženy? A proč čím dál více mužů drží „Suchej únor“? Poslechněte si rozhovor Michaely Vondráčkové s Patronem Janem Vovsem a odborným garantem projektu Patron a jedním ze zakladatelů Ligy otevřených mužů Michalem Vybíralem!

Projekt PATRON vznikl na základě expertních dovedností dvou partnerských organizací Liga otevřených mužů (LOM) a Múzy dětem. V projektu je podporována schopnost mladých mužů vyrůstajících v zařízeních náhradní výchovy ve věku 17-21 let začlenit se do společnosti, včetně získání a udržení si zaměstnání. Patroni vytváří mladým mužům často chybějící model pozitivního mužského vzoru, předávají jim své zkušenosti a jsou jim podporou při vstupu do běžného života.

Zdroj: Projekt Patron

Přidej se k nám!

Pokud se vám myšlenka projektu líbí, více informací o tom, jak jej podpořit nebo jak se do něj zapojit, najdete na www.ipatron.cz/zapojte-se/

Táta na roztrhání

Spustit audio