Jeden letní hit za druhým. To jsou Beach Boys

27. červenec 2021

Před šedesáti lety vznikli v Kalifornii Beach Boys, jedna z nejvýznamnějších a nejúspěšnějších skupin 20. století. Kapela odehrála stovky skvělých koncertů plných letní pohody, krásných dívek a pláží. Podle renomovaného hudebního časopisu Rolling Stones mají Beach Boys na svém kontě nejvíc letních hitů.

Nejpopulárnější americká skupina první poloviny 60. let - to jsou kalifornští Beach Boys. Vznikli v roce 1961 a o pozici nejúspěšnější skupiny bojovali se svým největším rivalem, britskými Beatles. Beach Boys se uvedli písněmi o surfování, rychlé jízdě autem a děvčatech, texty i písněmi spíše nekomplikovanými, i když vybroušené vícehlasé vokály a skvělý hudební doprovod tří bratrů Wilsonových a jejich kamaráda Ala Jardina společně s odlehčeným zpěvem Mike Lovea si s hráčským mistrovstvím členů skupiny Beatles mohly podat ruku.

Během první poloviny šedesátých let Beach Boys natočili přes desítku alb - průměrně dvě ročně s texty na stále stejná témata a hudebně příliš nevybočujícími ze zaběhlého stylu.

Nejdůležitější postavou kalifornské skupiny Beach Boys byl Brian Wilson. V kapele hrál na baskytaru a přitom zpíval nejvyšší hlas, zároveň byl jejím hlavním autorem a občasným hráčem na klávesy. Ve skupině byl také producentem a aranžérem. Význam Briana Wilsona pro hudbu 60. let je srovnatelný s Paulem McCartneym z Beatles. Byl geniálním skladatelem a také inovoval hru na baskytaru.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.