Jedlá čirůvka fialová za syrova obsahuje látku rozkládající červené krvinky

23. říjen 2022

Při vaření se toxin zničí už při 40 °C a konzumace čirůvky fialové se pak nemusíte obávat. Předseda Mykologického klubu Plzeň Zdeněk Hájek doporučuje houbu pro jistotu tepelně zpracovávat několik minut.

„Čirůvku fialovou musíme déle, asi 5 minut, povařit. Pak je naprosto neškodná a je opravdu vynikající chuti. Má nakyslou vůni, výraznou chuť a je dobrá ve směsi se strmělkou mlženkou,“ říká mykolog Zdeněk Hájek a radí obě houby také naložit do sladkokyselého nálevu. Jak čirůvka fialová vypadá a kde roste?

Říjen na zahradě patří péči o trávník a hlavně výsadbě - sázíme cibuloviny, keře a stromky. Pokud se řadíte mezi milovníky růží, i pro jejich výsadbu je podzim tou správnou dobou. A také pro královnu květin platí stejné zásady, jako pro ostatní na podzim vysazované rostliny, jak potvrzuje zahradník Jan Kraus. Dále mluví o zazimování stávajících ještě kvetoucích růží a o poslední letošní seči a hnojení trávníku.

S podzimní výsadbou česneku nemusíte zrovna spěchat, čím později vysadíte, tím líp. Když nemrzne, můžete sázet třeba i začátkem prosince. Jak známo, na ochranu před houbovými chorobami je dobré česnek namořit. Bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová používá přírodní mořidlo z hřebíčku a skořice. Máme pro vás návod na jeho přípravu.

Zázvor je jedním z nejdůležitějších a člověkem nejdéle používaných druhů koření, první zmínka o něm byla zaznamenána v Číně 2700 let př. n. l. „V současné době se zázvor pěstuje pouze na polích, planě rostoucí už se prakticky nevyskytuje. Prodej zázvoru činí zhruba 6 % světového obchodu s kořením. Jeho největšími vývozci jsou Indie, Čína a Indonésie,“ vypráví kořenář Jaroslav Dobiáš. Jaké léčivé účinky má zázvor a do kterých jídel se přidává?

Barevné dýně dobře ladí s podzimem, a tak je často využíváme nejenom v kuchyni, ale také na zdobení bytu, balkónu nebo zahrady. Tvoření z dýní je zároveň skvělou možností, jak zabavit děti a společně s nimi si užít volný čas. Lektorka výtvarných technik Lenka Kohoutová přichází hned se dvěma nápady na výrobu podzimních dýňových dekorací.

Zveme například na přednášku Heleny Škrdlíkové Jak na život skoro bez odpadu 24. 10. v Městské knihovně Loket, na přednášku Lenky Merglové Pánkové 150 let keramické školy v Karlových Varech 25. 10. v plzeňském Západočeském muzeu, na turistický pochod Výstup na rozhlednu Chlum 28. 10. s odborem Bolevec Plzeň KČT a na akci Technologie našich předků - výroba dřevěného uhlí v milíři 28. a 29. 10. na Vodním hamru v Dobřívě.

Ne každý pes rád aportuje, ale většina se za hozeným aportkem rozběhne, čapne ho do tlamy, a pak už záleží na povaze psa a vašich výchovných metodách. Někdy si pes s hozenou věcí začne hrát, jindy ji poslušně přinese páníčkovi a těší se na další hod. Aby vám tuhle zábavu nezkazilo žádné vážnější zranění vašeho psího kamaráda, dodržujte hlavní zásadu bezpečnosti při aportování - nikdy neházejte psovi klacek. Proč? To rozebírá veterinář Miroslav Svatoš.

Pořídit a platit psovi nebo kočce zdravotní a úrazové pojištění? Je to možné a podle zvěrolékaře Františka Zahrádky i žádoucí. Pojišťovna vám sice neuhradí preventivní prohlídky zvířete, na které se ptá jedna z posluchaček. Investice do pojištění zvířete se vám ale vyplatí, až se váš mazlíček zraní nebo vážně onemocní.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio