Jedna památka za druhou, ale i přírodní zajímavosti v okolí. To jsou Rokycany

7. duben 2023

Město Rokycany leží nedaleko Plzně na soutoku řeky Klabavy a Holoubkovského potoka a už v dávné minulosti bylo velmi významné. Dodnes se tu nacházejí zajímavé historické památky, zejména v samotném centru města na Masarykově náměstí.

„Náměstí dominují tři architektonické památky, které zároveň představují i jakési symboly města. Jedná se o rokycanskou radnici, Mariánský sloup a kostel,“ začal s výkladem o tamních významných památkách pracovník Západočeského muzea v Plzni Petr Brož, který pokračoval:

Ochránil Mariánský sloup město před morem?

„První písemná zmínka o radnici pochází z roku 1530, ale její původ bude mnohem starší.“ Několikrát ji také v průběhu dějin zachvátil požár. Protější Mariánský sloup zde byl umístěn roku 1770: „Je z pískovce a jeho výška činí přes 18 m. Ve své době byl vybudován jako výraz náboženského citu a samozřejmě také jako barokní amulet, kdy měl sloužit jako ochrana obce před nemocemi a pohromami,“ řekl Brož. Tato neštěstí se ale městu bohužel nevyhnula, Rokycany dokonce několikrát zažily morovou epidemii.

Kostel na okraji náměstí, jehož oficiální adresa už zní náměstí Josefa Urbana, je zasvěcen Panně Marii Sněžné. Svoji nynější podobu získal z přestavby na přelomu 18.-19. století, ale existence kostela jako takového je doložena již ve 14. století.

Název města Rokycany by měl mít své kořeny ve slově rokytí, rokyta, tedy vrba. „Dnes jsou Rokycany spojovány asi nejvíce s Janem Rokycanou, husitským teologem, který se zde narodil na konci 14. století,“ dodal muzejník.

Dumetovský dům

Nejlépe dochovaný měšťanský dům v Rokycanech najdeme také přímo na Masarykově náměstí. První písemná zmínka o něm je sice z 16. století, ale dle slov Petra Brože tady stál ještě mnohem dříve. V 16. století byl dům prodán jistému Vavřinci Dumetovi, po kterém byl následně pojmenován. Jako jeden z mála domů přežil požár města v roce 1784, a tak na něm dodnes můžeme obdivovat jeho mansardovou střechu se šindelovou krytinou nebo třeba barokní pískovcový portál.

S čím dalším v okolí je možné návštěvu Rokycan spojit? Poslechněte si reportáž.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio