Jehněčí kolínko

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Romana Kareše, šéfkuchaře Švejk restaurantu U pětatřicátníků v Plzni a restaurace U zeleného stromu v Nepomuku.

Suroviny na 4 porce:

  • 4 jehněčí kolínka
  • 10 dkg mrkve
  • 10 dkg celeru
  • 10 dkg kořenové petržele
  • 10 dkg cibule
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce brusinkového džemu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • čerstvé bylinky: tymián a rozmarýn
  • 2 dcl kvalitního červeného vína
  • 1 celá palička česneku
  • sůl a pepř

Postup:

Připravíme zeleninový základ z nahrubo nakrájené zeleniny. V pekáčku ji orestujeme do tmavo hněda, poté pro zvýraznění chuti vmícháme brusinkový džem, který necháme zkaramelizovat. Přidáme rajčatový protlak a zarestujeme. Potom přidáme bylinky a víno, které necháme odpařit.

Do takto připraveného základu přidáme omytá kolínka, která jsme předem opepřili a osolili. Pak přidáme paličku česneku. Přikryjeme poklopem nebo alobalem a pečeme při 150° C do měkka cca 3 hodiny. Pekáč není třeba otevírat. Až po dvou hodinách zkontrolujeme propečenost masa, případně podlijeme malým množstvím vody.

Jakmile je maso měkké, odstraníme alobal, zvýšíme na 180° C a necháme dopéci dozlatova.

Doporučená příloha: rozmarýnové brambory nebo bramborová kaše.

autor: šéfkuchař