Jehněčí kolínko
podle Romana Kareše, šéfkuchaře Švejk restaurantu U pětatřicátníků v Plzni a restaurace U zeleného stromu v Nepomuku.
Suroviny na 4 porce:
- 4 jehněčí kolínka
- 10 dkg mrkve
- 10 dkg celeru
- 10 dkg kořenové petržele
- 10 dkg cibule
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce brusinkového džemu
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- čerstvé bylinky: tymián a rozmarýn
- 2 dcl kvalitního červeného vína
- 1 celá palička česneku
- sůl a pepř
Postup:
Připravíme zeleninový základ z nahrubo nakrájené zeleniny. V pekáčku ji orestujeme do tmavo hněda, poté pro zvýraznění chuti vmícháme brusinkový džem, který necháme zkaramelizovat. Přidáme rajčatový protlak a zarestujeme. Potom přidáme bylinky a víno, které necháme odpařit.
Do takto připraveného základu přidáme omytá kolínka, která jsme předem opepřili a osolili. Pak přidáme paličku česneku. Přikryjeme poklopem nebo alobalem a pečeme při 150° C do měkka cca 3 hodiny. Pekáč není třeba otevírat. Až po dvou hodinách zkontrolujeme propečenost masa, případně podlijeme malým množstvím vody.
Jakmile je maso měkké, odstraníme alobal, zvýšíme na 180° C a necháme dopéci dozlatova.
Doporučená příloha: rozmarýnové brambory nebo bramborová kaše.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.