Jelení jezírko na Šumavě. Velká turistická atrakce bez ryb

28. listopad 2021

Umělé vodní nádrže k Šumavě patří stejně, jako smrky v jejích lesích. Využívaly se různě – pro chov ryb nebo pro fungování vodních kanálů, ve kterých se plavilo dřevo. Jedním z nejznámějších jezírek, které bylo součástí plavebního kanálu, je Jelení jezírko na Jeleních vrchách.

Jelení jezírko bylo vybudováno v roce 1835 a jeho úkolem bylo nadlepšovat hladinu vody ve Schwarzenberském plavebním kanále při plavení dříví. Jezírko má objem 9000 kubíků a jeho naplnění trvá déle než jeden týden. Přitom k úplnému vypuštění stačí asi jen pět hodin.

„Většina jezírka zarůstá mechy a je tam část příbřežní vegetace s ostřicemi a podobně. Jinak je to samozřejmě turistická atrakce. Je to hezké jezírko uprostřed lesa při turistické trase. Pohled na vodu je pro člověka vždycky uklidňující," představuje přírodní zajímavosti Jeleního jezírka bioložka Správy Národního parku Šumava Eva Zelenková. Žlutá turistická trasa vede přímo po hrázi Jeleního jezírka a to je tak součástí druhé nejstarší naučné stezky v České republice – Medvědí stezky. Jezírko je tedy stále zavodněné a to už bezmála 190 let. Ovšem pokud byste si tu chtěli třeba zachytat ryby, bylo by to marné.

„Tady v tom případě je voda pro ryby příliš kyselá, protože i ty nejodolnější ryby při jarním tání rády prchnou do míst, kde voda není tolik kyselá a v těchto vrcholových partiích mívá voda PH okolo pěti. A to už ty ryby nemají příliš rády a z jezírka nemají kam utéct," dodává Eva Zelenková.

V Jelením jezírku by ryby prostě a jednoduše nepřežily. Jezírko však bylo vybudováno jako retenční nádrž, ze které se pouštěla voda do plavebního kanálu, aby se mohlo plavit dříví a jako jediné jezírko na Šumavě k tomuto účelu slouží dodnes. Každý rok totiž několikrát za sezónu probíhají ukázky plavení dříví a Jelení jezírko vždy dodá vodu do Schwarzenberského kanálu.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio