Jennifer Rush – Power Of Love

Ke každé svatbě patří první novomanželský tanec, proto všechny novomanželské páry řeší stejnou otázku: „Na co budeme tančit?“ Existují desítky svatebních písní, jednou z nich je u nás například Už nejsem volná, kterou zpívá Petra Janů. Jaký je ale příběh originálu této písně?

„Jsem připravená učit se síle lásky“ – zpívala v roce 1985 v písni Power Of Love americká zpěvačka Jennifer Rush. Píseň se stala obrovským hitem, obsadila první místo v mnoha zemích, jen ve Spojených státech amerických se jí nedařilo, pro Američany zněla příliš evropsky.

Ve Velké Británii se však stala nejprodávanějším singlem roku, na špičce žebříčku se držela celých pět týdnů. Byla přeložena do několika jazyků a stala se milostnou písní 80. let.

Sama Jennifer Rush ji na svých webových stránkách nazývá „píseň desetiletí“. V té době byla tak úspěšná, že si ji v roce 1986 vybrali pro svůj první svatební tanec novomanželé princ Andrew, vévoda z Yorku, a Sarah Ferguson.

Americká zpěvačka s výjimečným hlasem plným citu a síly Jennifer Rush vyrůstala převážně s otcem, který byl operním zpěvákem. Ona studovala hru na housle a práva.

Píseň The Power Of Love je jejím největším hitem. Jennifer Rush jeho text napsala o svém tehdejším příteli, se kterým má jednu dceru. Rozešli se v polovině 90. let, ale jejich vztah byl zdrojem citu pro vznik této úžasné písně.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.