Jimmi Hendrix by měl dnes 78. narozeniny

27. listopad 2020

Když se o někom řekne, že má nadání od Boha, pak je všem jasné, že je to někdo s tak mimořádnými schopnostmi, že ve svém oboru nemá konkurenci. To byl případ i kytaristy Jimmiho Hendrixe. Tento geniální hudebník se narodil 27. listopadu 1942.

Dodnes se hudební odborníci i fanouškové rockové muziky dohadují, který ze dvou nejslavnějších kytaristů byl větší legendou, který svou fantastickou hrou znamenal v historii hudby víc, nebo který z nich ovlivnil více dalších hráčů na kytaru. Eric Clapton nebo Jimi Hendrix? Zajímavé je, že oba působili na vrcholu své slávy ve stejné době a dokonce spolu stanuli několikrát na jevišti a jejich desky si na trhu výrazně konkurovaly.

Když se v r. 1967 vrátila jedna z nejslavnějších skupin své doby, kapela Cream, z velice úspěšného amerického turné, náležitě jim pochvalné články zvedly sebevědomí. Psalo se, že produkují průkopnický a technicky vyspělý hybrid rocku, blues a popu. Studenou sprchou však pro ně bylo právě vydané album Jimiho Hendrixe - Are You Experienced, o kterém znalci tvrdili, že se jedná o jeden z nejvlivnějších debutů všech dob.

Jimi Hendrix, který se z Ameriky odstěhoval do Evropy, měl za sebou skvělou průpravu v podobě účinkování s největšími hvězdami bluesové a soulové hudby. Když si Clapton poprvé s Hendrixem zahrál, prohlásil: "Ďábelská hra Jimiho Hendrixe mne dovedla k poznání, že se mi svět kytarových ikon zhroutil."

Hendrixova kariéra trvala jen do r. 1970, tedy roku jeho smrti. Vydal pět alb, ale do dnešní doby se na trhu objevilo několik set dalších titulů. Existuje tvrzení, že jich může být až pět set.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.